PolitikaRegion

Prava LGBTI populacije su ljudska prava

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija (UN) i rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a (UNDP) u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu izjavila je danas da su prava LGBTI populacije – ljudska prava, ali da se, nažalost, širom svijeta njihova prava narušavaju na različite načine.

To je kazala povodom Memoranduma o razumijevanju koji su danas u Sarajevu potpisali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), UNDP i Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH, da bi se zajedno suočilo s tim izazovom.

Sinanoglu je ukazala na činjenicu da pripadnici LGBTI populacije često žive u strahu, izloženi su govoru mržnje, te da nisu u mogućnosti realizirati svoja ljudska prava i bivaju diskriminirani isključivo na osnovu svoje seksualne orijentacije.

– UN je posvećen tome da pomogne promoviranju njihovih prava i omogućavanju pripadnicima te populacije da žive dostojanstvenim životom – istakla je.

Kako je rekla, UN će s USAID-om i Institucijom ombudsmena raditi na istraživanju i studiji o statusu LGBTI osoba u BiH, a rezultati istraživanja bit će korišteni za budući rad na promoviranju i zaštiti prava ove populacije.

– Analizirat ćemo različite slučajeve, incidente širom BiH, razgovarat ćemo s civilnim društvom i osobama koje su bile izložene različitim kršenjima njihovih prava te o načinima njihove diskriminacije – pojasnila je Sinanoglu, dodajući da će sve to iskoristiti za širi nacionalni dijalog da bi unaprijedili položaj LGBTI populacije u našoj zemlji.

Naglasila je da je UN  veoma posvećen ovom istraživanju i implementaciji njegovih rezultata.

Ombudsmenka BiH Nives Jukić podsjetila je da je u Parlamentarnoj skupštini BiH održana tematska sjednica o položaju LGBTI populacije i to na inicijativu nevladinih udruženja.

Napomenula je da je zaključak sjednice bio da je obaveza Institucije za ljudska prava BiH da uradi specijalni izvještaj o položaju LGBTI populacije u BiH.

– Ovaj izvještaj će dati cjelovitu sliku stanja o ovoj kategoriji građana u BiH, a najznačajniji dio je promoviranje i podizanje svijesti te promjene u društvi i prihvatanje LGBTI populacije – nalasila je.

Također, ovaj izvještaj je namijenjen apsolutno svima u BiH, ne samo strukturama vlasti već i bh. građanima te dodala da izvještaj treba prikazati realno stanje ljudskih prava LGBTI populacije u BiH.

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close