Poznat sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona

Nakon višesatne rasprave poslanika o kandidatima za ministre u novoj vladi, izglasana je nova Vlada Tuzlanskog kantona sa 28 glasova Za i šest suzdržanih glasova, gdje je za premijera nove vlade izabran Bahrija Umihanić.

(Bahrija Umihanić)

Članovi novog sastava kantonalne Vlade su ministar unutrašnjih poslova Midhat Dobrnjić, pravosuđa i uprave Ivana Veselčić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić, prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar finansija Miralem Nuhanović.

Zatim, ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić, trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Isabegović, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samid Šarac, ministar za boračka pitanja Zudin Mahmutović, ministar zdravstva Alen Kamerić, te ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Meliha Bijedić i razvoja i poduzetništva Jelena Ilić.

Bahrija Umihanić je na sjednici iznio svoj program rada, u kojem je istaknuo četiri ključna principa na kojima će nova Vlada Tuzlanskog kantona raditi, a to su sigurnost, pravednost, solidarnost i princip zapošljavanja građana.

Poslanici klubova SDP i SDA u Skupštini TK-a su istaknuli svoje komentare o sastavu nove Vlade Tuzlanskog kantona.

”Poslanici SDP-a su podržali ovu vladu iz razloga da odblokiramo pokret i da ovo što se dešava vrati u pravni poredak, te da je Tuzlanskom kantonu prijeko potrebna vlada da rješava probleme građana. “SDP ima jasan stav, a to je da nismo predlagali ni ministre ni mandatara u novoj vladi, a niti lobirali kroz određena udruženja da predlažu naše kandidate”,  izjavio je predsjednik Kluba SDP u Skupštini TK-a Dževad Hadžić.

Kazao je da je njihov princip bio da nova vlada bude apolitična i ekspertna i da se kao takva hitno podrži i usvoji, te da SDP nema svoje prijedloge, kao ni ministre u ovoj vladi.

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK-a Senad Alić je kazao da su poslanici SDA pružili podršku novoj vladi zbog toga što je predložena od građana Tuzlanskog kantona.

”Dali smo podršku Vladi TK-a iz razloga što je ona predložena od građana Tuzlanskog kantona, od vladinih i nevladinih organizacija. Mi od ove nove vlade sa premijerom Umihanićem očekujemo da će u što bržem vremenskom periodu doći do stabilizacije kantona, kao i do ciljeva koje su tražili građani ovog kantona”, zaključio je Alić.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close