Pozdrav kardinala Puljića Svetom Ocu na susretu sa svećenicima, redovnicima i redovnicama

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu, prigodom susreta Svetog Oca pape Franje sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uputio je pozdrav papi Franji koji Agencija Fena prenosi u cijelosti:

“Sveti Oče!

U ovoj katedrali Srca Isusova, u kojoj se nalazi grob velikog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera i gdje počivaju zemni ostaci ostalih mojih predšasnika, od srca Vas pozdravljam u ime svih, a posebno u svoje ime. Ovdje su prisutni: kardinali, biskupi, svećenici, redovnici, redovnice, bogoslovi, sjemeništarci te redovnički kandidati i kandidatice. Sveti Oče, svi se radujemo Vašoj prisutnosti među nama.

Brojni među nama nose teško iskustvo nedavnoga rata i poratnih godina, ali i iskustvo komunističke vlasti kao i današnjeg sve agresivnijeg relativizma. Prije rata ova zemlja je bila rasadište duhovnih zvanja. Nakon rata brojne obitelji su prognane ili iseljene pa se smanjio broj mladih obitelji koje, na žalost, imaju i manje djece. Tako u vrtu ima sve manje cvijeće koje se može ubrati za oltar. Potrebna nam je ohrabrujuća riječ koja će nam pomoći da i u ovom vremenu i na ovim prostorima svjedočimo Uskrslog Krista.

Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine činimo nas šestorica biskupa: tri dijecezanska biskupa sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu te vojni ordinarij sa sjedištem u glavnom gradu Bosne i Hercegovine te pomoćni biskupi u Banjoj Luci i ovdje u Sarajevu. U Bosni i Hercegovini djeluju dvije franjevačke provincije: Franjevačka provincija Bosna Srebrena sa svojom prebogatom poviješću od 1291. godine i sjedištem u Sarajevu, i Hercegovačka franjevačka provincija sa sjedištem u Mostaru. Tu su još: isusovci, trapisti, salezijanci, karmelićani i dominikanci: ukupno 578 svih svećenika i 280 župa latinskog obreda i 10 grkokatoličkih.

Svoja sjedišta u ovoj zemlji imaju i četiri ženske redovničke kongregacije: Služavke Malog Isusa, milosrdnice svetog Vinka Paulskog i dvije provincije Školskih sestara franjevki. Osim njih, u Bosni i Hercegovini žive i djeluju sestre: Kćeri Božje ljubavi, Klanjateljice Krvi Kristove, Kćeri milosrđa, Karmelićanke Božanskog Srca Isusova, Franjevke Marijine misionarke, Franjevke od Bezgrješnog začeća, Misionarke ljubavi, Marijine sestre, Službenice milosrđa, Uršulinke Služavke Malog Isusa Splitske provincije te klauzurne zajednice Klarisa i Karmelićanki: ukupno 509 redovnica. U Sarajevu imamo tri bogoslovna sjemeništa s ukupno 78 bogoslova i 10 đakona te dva mala sjemeništa u Travniku i Visokom s ukupno 67 sjemeništaraca.

Sveti Oče, Vaša riječ neka nas učini poletnijima u radu i izgaranju za kraljevstvo Božje, vjerodostojnijima svjedocima Radosne vijesti. Neka u ovoj Godini posvećenog života učini da svi redovnici i redovnice obnovljenim duhom i žarom budu radosni dar za Crkvu u ovom vremenu i na ovim prostorima.

U ime svih njih ovdje prisutnih i svih koji su duhom s nama želim Vam iskrenu dobrodošlicu!”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close