-TopSLIDEKultura

Potraga za istinom je važna: Ovo su dobitnici novinarskih nagrada za prethodnu godinu

Društvo novinara BiH dodijelilo je 25. put nagrade, a ambasadori su istakli odgovornost vlasti kako bi novinari radili bez pritisaka

Semira Degirmendžić, novinarka portala Fokus, proglašena je za najboljeg novinara u BiH za 2020. godinu. Društvo novinara BiH dodijelilo je po 25. put novinarske nagrade i priznanja za prethodnu godinu, a ovogodišnja ceremonija održana je na Svjetski dan slobode medija u Sarajevu.

PRIZNANJA I ZAHVALNICE

Nagrada za životno djelo je uručena Halidu Rifatbegoviću, koji je tokom bogate karijere pisao i za Oslobođenje.

Televizijski novinar godine je Amarildo Gutić, urednik Online magazina Žurnal koji je producirao televizijske dokumentarne filmove “Terma”, “Država protiv Davida”, “Prsten oko Vitezita”, “Direktorica” i “Reumal u raljama politike”.

Hrvatski radio Bobovac iz Vareša dobitnik je nagrade u radijskom novinarstvu. Nagradu je primio Ivan Lovrić, direktor jedine medijske kuće u Varešu.

Nagradu u kategoriji pisano novinarstvo dobila je redakcija portala Buka sa sjedištem u Banjoj Luci. S porukom “Dajte šansu mozgu” bore se protiv govora mržnje i svih nelogičnosti. Nagradu je preuzeo dopisnik iz Sarajeva Slađan Tomić.

Specijalno priznanje dobio je posthumno Mladen Bošnjak, bivši predsjednik DNBiH, za doprinos radu Društva i razvoju novinarstva. Ona će biti naknadno uručena njegovom bratu Radetu.

Posebna priznanja dodijeljena su uredniku sportskog programa RTV-a Tuzla Ibrahimu Kozliću za sportsko izvještavanje te Federalnoj TV – ITC Bihać za izvještavanje o marginaliziranim grupama. Nagradu je preuzela novinarka Enesa Hrustanović.

Zahvalnice za podršku manifestaciji dodijeljene su gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić te Misiji OSCE-a u BiH.

Predsjednik Skupštine DNBiH Dušan Musa podsjetio je na to da je Društvo novinara najstarija organizacija tog tipa u BiH, nastala 1945. godine, i da se od tada do danas desilo “mnogo zanimljivih događaja koje smo ispratili”.

Manifestaciji je prethodila promocija publikacije “Govor(om) mržnje protiv medija”. Publikacija je produkt tri okrugla stola o govoru mržnje u medijima koji su održani tokom 2019.

Za publikaciju koja se sastoji od tri dijela, Institucionalni okvir BiH i govor mržnje, Degradacija javnog prostora te Analiza medijskog sadržaja u predizbornoj kampanji, pisali su Faruk Zupčević, Gojko Berić, Azra Filipović, Vlado Adamović, Dragan Bursać, Arjana Tafro, Slavo Kukić, Fedžad Forto, Damir Kukić, Miodrag Živanović i Nermina Mujagić.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson uputio je čestitku novinarima povodom 3. maja, te izrazio poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi informirali sve građane.

– Novinari su istinski javni službenici, a njihova potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti, da daju podršku slobodi medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionirati bez pritiska, zastrašivanja i straha, poručio je ambasador.

BROJNI IZAZOVI

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, i Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH, u ime švedskog predsjedavanja OSCE-om 2021. godine i povodom Svjetskog dana slobode štampe uputile su čestitku svim medijskim radnicima.Kako kažu, novinarke i novinari suočavaju se sa sve većim brojem izazova, a vlasti im moraju osigurati pristup tačnim informacijama i izvještavanje bez straha.

oslobodjenje.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close