Potpredsjednica FBiH i reisu-l-ulema IZBiH na 20. rođendanu Bužima: Grad-heroj nada se prosperitetu

Bužim, gradić na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, status općine dobio je odmah poslije rata i to najviše zbog zasluga koje su imali Bužimljani u odbrani domovine. Njihove vojne jedinice u sastavu Petog korpusa ARBiH bile su sinonim hrabrosti, vojne odlučnosti i uspjeha.

(Oslobođenje)

Njihov legendarni komandant, ratni heroj Izet Nanić poginuo je u čudnim okolnostima, ali će u Krajini svi sa sigurnošću potvrditi da nije bilo većeg autoriteta, poštenjačine i vojničine od njega.

Snaga kantona

Jučer su u ovoj općini proslavili 20 godina od njenog osnivanja. Lijepo, sunčano vrijeme, mnoštvo mladih na ulicama, dolazak visoke delegacije, sve je to bilo u svečanom tonu i uz srdačne osmijehe Krajišnika, koji su s ponosom dočekali goste.

Na svečanom prijemu u općinskom kabinetu načelnika Agana Bunića, okupili su se načelnici susjednih općina, predstavnici Vlade Kantona i izvršne vlasti Federacije, vjerski lideri i policijski oficiri. Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović za prvu službenu posjetu izabrala je Bužim, te je istakla kako je ponosna što je to baš ovdje, u herojskom gradu. Bužimljani su zadužili sve građane Federacije i FBiH sada mora učiniti koliko god može da bi pomogao ovu malo općinu na putu njenog razvoja.

– Mnogo se uradilo, ali tek mnogo treba da se radi, kazao nam je načelnik Bužima Agan Bunić.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Bužim odlikovan titulom počasnog građanina, nije krio zadovoljstvo što mu je ukazana ova čast.

– Svaki patriota u Bosni i Hercegovini nosi u srcu ovo mjesto, ovo je grad-heroj koji je svoje najvrednije što je imao dao za BiH, a to je naš sjajni general, naš rahmetli Izet Nanić, kojeg nikad nećemo zaboraviti. Doprinos Bužimljana državnosti BiH je nemjerljiv. Nadam se da će i državne institucije znati u jednakoj mjeri i adekvatno odgovoriti na potrebe Bužima. Želim da svaki građanin koji ovdje živi ima dobar život ispunjen zadovoljstvom, kazao je reis Kavazović.

I novi premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević došao je u Bužim sa ministrima.

On smatra da su općine snaga ovog kantona i da treba razvijati i Bužim jednako kao Bihać i ostale gradove.

– Građanima Bužima želim dug život u sreći, da uz Božiju pomoć prevaziđu aktuelne probleme i dočekaju napredak i prosperitet, poželio je premijer Saračević.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, premijer Izudin Saračević i načelnik Bužima Agan Bunić zajedno su položili kamen-temeljac za izgradnju sportske dvorane. Nakon tog čina zvanično je počela i izgradnja ovog objekta. Bužim ima vrlo mladu populaciju, prostorno je gusto naseljen, sa oko 150 stanovnika na kvadratnom kilometru, što ga stavlja u sami vrh mjesta u Federaciji. Ipak, broji tek dvadesetak hiljada stanovnika, ali taj broj svakodnevno raste.

Mnogo je djece u Bužimu, mnogo mladih i mnogo sportskih klubova i sekcija, te je sportska dvorana za njih postala više potreba, nego luksuz. Predvođeni bihaćkim muftijom Hasanom ef. Makićem, delegacija je posjetila i objekt Islamskog kulturnog centra Bužim, koji je također u izgradnji. Položeno je i cvijeće i proučena Fatiha na turbetu generala Izeta Nanića i boraca 505. viteške brigade.

Promocija filma

Svečanom akademijom i sjednicom Općinskog vijeća u povodu dana Bužima okončane su zvanične aktivnosti.

Navečer je uslijedila promocija dokumentarnog filma pod nazivom “Ponosni, bosanski grad Bužim”, koji je grupa mladih autora iz Bužima pripremila specijalno za ovu priliku. Bužimljani svoj grad mnogo vole, ali vole i cijelu Bosnu i Hercegovinu snažno i sa srcem, imaju onaj rijetki osjećaj državotvornosti i ponosa kojeg ni mrvu ne mogu ugroziti politička razočarenja, ekonomska kriza ili negativni publicitet.

Naprotiv, sve to im samo budi inat, da još više vole svoju domovinu, a tako ih je učio i rahmetli Nanić, od čijeg se svijetlog primjera nisu odmakli ni milimetar.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close