PolitikaRegion

Potpisan ugovor o grantu vrijedan oko 8,6 miliona eura

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik generalnog direktora Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) Stephan Sellen potpisali su danas sporazum o grantu u vrijednosti oko 8,6 miliona eura koji je dio Regionalnog stambenog programa.

Ovim sporazumom osiguran je grant CEB-a od 8.569.651 eura ili 89 posto vrijednosti projekta, a kontribucija BiH je 1.050.720 eura, odnosno 11 posto vrijednosti projekta.

Ministar Bevanda naglasio je da je ovo projekt u kome je angažovano više institucija, a s razine BiH ključnu ulogu ima Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, te Fond za povratak, a uključena su i resorna entitetska ministarstva.

Dodao je da je današnjim potpisivanjem sporazuma za podprojekt „BiH 4“ omogućena obnova 435 obiteljskih kuća za povratak interno raseljenih osoba i izbjeglica iz BiH koji trenutnutno žive u Hrvatskoj, te izgradnja 45 obiteljskih kuća za lokalnu integraciju interno raseljenih osoba u BiH.

– Izgradnja novih objekata bit će u oba entiteta i Brčko Distriktu, tako da je projekt pristupačan za sve koji godinama čekaju krov nad glavom. Zbog toga smo zahvalni CEB-u na potpori koju pruža najranjivijim kategorijama društva – rekao je ministar Bevanda.

Planirano je da se projekt obnove stambenih jedinica iz podprojekta „BiH 4“ okonča u roku od 36 mjeseci.

Zamjenik generalnog direktora CEB-a naglasio je da, osim konkretne pomoći koja se kroz ovaj program pruža izbjeglim i raseljenim osobama, poseban značaj ima duh regionalne suradnje jer se projekt istovremeno provodi u Srbiji i Hrvatskoj.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, te predstavnici donatora, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.
(FENA)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close