Visoko

Potpisan ugovor o finansiranju projekta proširenja gradske vodovodne mreže …

Historijski dan za građane općine Visoko: Potpisan ugovor o finansiranju projekta proširenja gradske vodovodne mreže na području općine Visoko

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je državni kredit BiH u iznosu od 4,5 miliona eura za finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području općine Visoko.

Time će stanovnici visočke općine imati pristup pitkoj vodi koja će biti kvalitete po standardima Evropske unije, javlja Anadolija.

Rok otplate 15 godina

Modernizacijom vodovoda visočke općine trećina stanovnika, odnosno 11.500 mještana prvi put će imati pristup vodi iz lokalnog vodovoda.

Ugovorom o najmu, kojeg su potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i predsjednik EBRD-a Summa Chakrabarti, BiH dala je garanciju da će ispuniti uvjete kredita – rok otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i kamatnu stopu u iznosu šestomjesečnog EURIBOR-a plus jedan posto marže godišnje.

“Ovo je potvrda dobre saradnje sa Bankom. Još jednom zahvaljujem Chakrabartiju što je pomogao da ovaj važni projekat krene sa realizacijom. Očekivanje je da će nositelj projekta – komunalno preduzeće Visoko okončati projekat do 15. decembra 2019. godine”, istakao je Bevanda.

Državni kredit od 4,5 miliona eura u korist vodovoda Visokog omogućit će općini da smanji gubitke u vodovodnoj mreži.

Da je modernizacija vodovodne mreže u Visokom samo jedan u nizu projekata koje Evropska banka za obnovu i razvoj provodi u BiH, rekao je njen predsjednik Chakrabarti.

“Do kraja godine očekujemo da ćemo kumulativno investirati dvije milijarde eura u BiH, kroz posljednjih 20 godina. Vidimo provedbu reformske agende, napredak BiH ka EU, a očekujemo da će odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobriti novi aranžman. To pokazuje dobre korake koje ova zemlja poduzima. Nastavit ćemo raditi na projektima, u sektoru malih i srednjih poduzeća, pitanjima nezaposlenosti mladih… “, naglasio je Chakrabarti koji je danas potpisao i ugovor o podršci sa načelnicom Općine Visoko Amrom Babić.

visoko.gov.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close