PolitikaRegion

Potpisan Sporazum između RH i BiH – Brođani i dalje u iščekavanju

Nakon dugih priprema od skoro pet godina, ovih dana, točnije dana 27.04.2016. godine je „potpisan Sporazum između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja“. O potpisivanju  Sporazuma opširno nas informira Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na svojim web stranicama.

U priopćenje uz ostalog piše i ovo: „Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović potpisali su … u Zagrebu Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja.

‘Ovim Sporazumom omogućavamo kvalitetnije zajedničko djelovanje s ciljem zaštite okoliša te rješavanja otvorenih pitanja. Prije svega, riječ je o problemima poput onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu i gradnje hidroelektrane Dabar… ‘ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.“

I tu smo, gdje smo  jer baš ove godine ističe ekološka dozvola koja je dodijeljena Rafineriji bez znanja Brođana još krajem 2011. godine.  No veliko je pitanje je li i bez znanja Vlade RH(?). Ne smije se zaboraviti, kako je bez znanja Brođana pokrenuta i sama obnova i rad u Rafineriji Bos. Brodu u studenom 2008. godine.  Tako agonija Brođana traje već 7 godina i 5 mjeseci.

U to vrijeme Brođani žive u iščekivanju… Čekali su na potpisivanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH, na dovršetak Akcijskog plana koji je zaista, kako je i dogradonačelnik Andrić neki dan potvrdio, pred završetkom i prihvaćanja istog na Gradskom vijeću.

Sada Brođani čekaju na nastavak rada Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i kada će saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode ponovo zasjedati vezano za problematiku onečišćenja u Slavonskom Brodu… Čekaju da vide dokle su stigli nositelji sa realizacijom ostalih aktivnosti vezano za ostalih desetak točaka iz zaključaka Odbora od 11. prosinca 2014. godine.

Nije baš logično na Odbor od tada nije zasjedao vezano za tu goruću brodsku problematiku. Još je čudnije kako predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras ni nakon dopisa predsjednika sabora Željka Reinera od 1. veljače nije sazvao tu najavljenu novu tematsku sjednicu Odbora, na kojoj bi se raspravljalo o onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu!

Ali u biti Brođani čekaju na pokretanje modernizacije Rafinerije nafte Brod. A modernizacija kasni i kasni! U zraku pored onečišćenja iz rafinerije ostali su samo obećanja od vlasnika i upravnog tijela Rafinerije, kao Vlade RH i Ministarstva zaštite okoliša iz prošlog mandata.

Što više, kako smo u veljači primijetili, kao tuča iz vedrog neba odjeknula je katastrofična informacija iz prekosavske Rafinerije kako „kasni modernizacija Rafinerije i Brođani će još nekoliko godina udisati najzagađeniji zrak“!

Na žalost, kako mi u Građanskoj inicijativi i u Eko-Integralu znamo, nitko još iz Hrvatske na tu informaciju nije reagirao. A veliko je pitanje, kada će? Možda ipak će netko nakon potpisivanja međudržavnog Sporazuma reagirati jer zahtjev iz RS i BiH, kako su bosanski portali još u veljači najavili,polako se priprema, ako nije već i odaslan prema Tajništvu Energetske zajednice u EU i šire za suglasnost oko odgađanja roka modernizacije Rafinerije do kraja 2020. godine!

U međuvremenu sve više se Brođana odlučuje za mirni prosvjed.  Sve više njih, a naročiti mladih na raznim ‘fejs-stranicama’ (S.O.S. Slavonski Brod, Brođani za Brod, Kad ako ne sad) se organiziraju, kako bi u što moguće kraćem roku izveli veći i moćniji prosvjed od onog  od prije dva tjedna! Brođani su i dalje nezadovoljni sa ovakvim razvojem situacija…

Peter Tot-Đerđ

sbperiskop.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close