Poticaji poljoprivrednicima kasne zbog nedostatka novca u trezoru

Savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Stipe Šakić izjavio je za Agenciju Fena da je dosadašnja dinamika isplate novčanih podrški poljoprivrednicima za 2012. godinu kasnila “zbog nedostatka novca u trezoru”.

Ako se trezor bude brže punio, vjerojatno će se i isplaćivati ovaj dio koji se odnosi na poljoprivredu općenito, s tim da su prioritet isplate proizvodnje, što je jedan od zaključaka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi dinamikom kako je regulirano Programom novčanih podrški i pravilnicima koji su definirali pojedine mjere. Većina rokova koji su propisani navedenim aktima je ispoštovana u cijelosti”, kazao je Šakić.

Istaknuo je da Ministarstvo traži da podrška za poljoprivredu za 2013. bude 180 KM da bi bio nastavljen ciklus ulaganja u poljoprivredu i da bi se pratile zemlje u okruženju.

“Imajući u vidu koliko zemlje u okruženju izdvajaju za poljoprivredu i koliko su izdvajale u prethodnom periodu, mi u tom pogledu stalno kasnimo za njima. Pošto je na sceni teška ekonomska situacija, znamo da nema dovoljno sredstava u federalnom budžetu, realna opcija za 2013. je da podrška iznosi 120 miliona KM da bismo donekle mogli nastaviti započete procese u poljoprivredi“, rekao je Šakić Feni.

Upitan da li je neko od poljoprivrednih proizvođača dobio od Ministrstva ikakvo obeštećenje (naknadu) kada je riječ o štetama nastalim u poljoprivredi uslijed vremenskih nepogoda, Šakić je rekao da će svi proizvođači koji su osigurali svoju proizvodnju i koji su ispunili ostale kriterije koji se traže u okviru te mjere biti predmetom podrške Ministarstva.

“Za ostale proizvođače koji nisu osigurali svoju proizvodnju nije nadležno naše ministarstvo, nego je to nadležnost civilne zaštite“, dodao je Šakić.

Također je naglasio da su mjere koje uvodi Hrvatska oko zabrane uvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine mjere koje poduzimaju i sve zemlje koje su u Evropskoj uniji, a i Hrvatska će iduće godine pristupiti EU-u.

“Bosna i Hercegovina može uvesti iste mjere za uvoz mlijeka iz drugih država pa i Hrvatske samo ako se uvedu standardi i uvjeti da mogu kontrolirati proizvode koji se uvoze iz drugih zemalja. Ovo se odnosi na mlijeko i na sve druge proizvode”, kazao je Šakić.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close