Poticaj za veterinarstvo od 2,5 milijuna KM

Federalna vlada donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava “Poticaj za veterinarstvo” sa kriterijima raspodjele predviđenih Proračunom FBiH za 2013. Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 2,5 milijuna KM.

Ovim programom obuhvaćeno je provođenje mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti koje su zakonska obaveza shodno visini odobrenih sredstava u Proračunu Federacije BiH za 2013. godinu. Cijepljenje ovaca i koza starosti od 3 do 6 mjeseci protiv bruceloze, kako je predviđeno ‘Programom za suzbijanje i kontrolu bruceloze kod ovaca i koza u Federaciji Bosne i Hercegovine (siječanj 2010.- prosinac 2016.)’ provodit će se i ove godine na cijelom području Federacije BiH.

Kako bi se bruceloza stavila pod kontrolu, osim cijepljenja bit će nastavljene i dijagnostičke pretrage na brucelozu goveda čije mlijeko se plasira u javnu potrošnju. I ove godine bit će obavljano i dijagnostičko ispitivanje na tuberkulozu i leukozu goveda, kako bi se utvrdio zdravstveni status stada i osigurali uvjeti za plasman domaćih proizvoda na strano tržište.

Od ostalih zaraznih oboljenja bitnih sa ekonomskog aspekta, ali i sa aspekta zaštite javnog zdravlja u ovoj godini iz Proračuna Federacije bit će financirane i dijagnostičke pretrage na salmonelozu. Rezultati dijagnostičkog ispitivanja na zarazne bolesti su pokazatelj epizotiološke situacije u Federaciji BiH i omogućavaju blagovremeno poduzimanje mjera na suzbijanju, sprječavanju širenja i iskorjenjivanju zaraznih bolesti.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će Programom raspoređena sredstva doznačiti njihovim korisnicima koji su ih dužni koristiti u skIadu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna FBiH za 2013. godinu i Zakonom o veterinarstvu, s tim da će realizacija Programa zavisiti od priliva sredstava u Proračun Federacije BiH, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close