Postupili smo u skladu sa zakonom, nema nedodirljivih osoba niti institucija

Povodom odluke Vlade RS da prekine saradnju sa Sudom i Tužilaštvom BiH, te SIPA-om, oglasilo se i državno Tužilaštvo. Iz ove pravosudne institucije jasno su poručili da Tužilaštvo BiH, Sud BiH i SIPA postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

“Pretresi u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom poduzeću, zatraženi su i naređeni su od strane Tužiteljstva BiH i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom / Novom Gradu, bile aktivno i izravno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još uvijek traga”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Kako je istaknuto, pretresi su vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

“Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve uporabe sile. Pretresi su završeni a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA i Tužiilaštva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala”, poručuju iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, Sud BiH i SIPA, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

“Svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani”, upozoravaju iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH ima intenzivnu i dobru saradnju sa MUP-om RS sa kojim je u proteklom periodu, provedeno više uspješnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinitelja teških kaznenih djela i ta će se suradnja nastaviti i u budućnosti, ističu iz ove pravosudne institucije.

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close