Postavljanju spomenika Mujagi Komadini ispriječila se politika

MOSTAR Obilježena 90. godišnjica smrti najznačajnijeg gradonačelnika

Kada su prije dvije godine brojni ugledni Mostarci „s obje strane Neretve“ inicirali ideju da se na trgu Musala postavi spomenik najznačajnijem gradonačelniku Mostara Mustafi Mujagi Komadini, plan je bio da njihova plemenita nakana bude realizirana na 90. godišnjicu smrti ovog velikana.

Potrebna odobrenja

Nažalost, na 90. godišnjicu smrti najistaknutijeg mostarskog gradonačelnika, koja je jučer obilježena u Lakišića haremu, gdje je Komadina ukopan, obznanjeno je da postavljanje spomenika na Musali opstruiraju određene političke opcije.

Kazao je to novinarima Edin Batlak, jedan od inicijatora, podsjetivši na to da su svojevremeno za postavljanje spomenika, prema idejnom rješenju akademskog kipara Florijana Mićkovića, dobili sva potrebna odobrenja od Federalnog ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa FBiH.

Čak smo ove godine, rekao je Batlak, nakon što smo zatražili da se u ovogodišnji budžet Grada uvrsti stavka za podizanje spomenika, naišli na razumijevanje.

mujaga-komadina111

Komadina: Zaslužuje spomenik

– Međutim, opet su se ispriječile iste snage koje su našu ideju opstruirale i ranije. Mi smo, evo, došli obilježiti 90. godišnjicu smrti najzaslužnijeg građanina Mostara i čuvati sjećanje na njega, ali i poslati poruku da oni koji nisu sposobni sjetiti se lika i djela Mujage Komadine ne poštuju prošlost grada Mostara. Jer Mujaga, koji je prije 90 godina otišao s ovog svijeta, i danas svojim djelom zorno potvrđuje da je najveći gradonačelnik u historiji Mostara, a oni koji stoje na potpuno nerazumnom stajalištu i opstrukciji podizanja spomenika njemu, potvrđuju da su politički patuljci koji će činom odlaska s vlasti istog trenutka biti zaboravljeni – iznio je Batlak.

Upitan da kaže koje snage opstruiraju izgradnju spomenika, Batlak je rekao da je još na lanjsku godišnjicu kazao da „postoje određene snage unutar mostarske SDA“.

– Ali ja neću reći da je to stav cijele mostarske SDA, zato što mnogi iz te stranke upravo suprotno tvrde – dodao je Batlak.

Bivši gradonačelnik Mostara Radmilo Braca Andrić podvukao je da je  skromno obilježavanje godišnjice smrti Mujage Komadine sramota za vlasti Mostara.

Brojni objekti

– Ne treba se čuditi današnjim vlastima, jer samo vode računa o svojoj poziciji. Valjda je današnji gradonačelnik morao naći vremena da se pokloni sjeni Mujage Komadine, jer brojni su objekti  izgrađeni za vrijeme njegovog mandata – naveo je Andrić.

Mićković je, pak, rekao da smatra da se cijeli slučaj u vezi s izgradnjom spomenika politizira te je izrazio nadu da će, ipak, biti postignuta saglasnost.

Briga za građane

– Postoje oni koji kažu da je Komadina služio okupatoru, tj. Austro-Ugarskoj monarhiji. Da, on je u tom periodu vršio dužnost gradonačelnika, ali je bio građanin Mostara i brinuo se o svome gradu i o svojim građanima. Zato je veliki i zato zaslužuje da mu se postavi spomenik, a ti koji ga kritikuju, neka se pohvale svojim djelom, odnosno šta su to učinili za ovaj grad – poručio je Andrić.

 

Autor: M. SMAJKIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close