Poslodavcima prijeti i zatvor ako ne daju plaće!

Poslodavci u Federaciji BiH koji nakon usvajanja i stupanja na snagu novih izmjena i dopuna Krivičnog zakona FBiH ne budu na vrijeme isplaćivali dio ili cijeli iznos plaće svojim radnicima, završit će iza zatvorskih rešetaka na čak tri godine!

Do sada, bez obzira na to koliko novca ostali dužni svojim radnicima, poslodavci nisu odgovarali pred zakonom.

– Poslodavac koji ne isplati dio ili cijelu plaću jednom ili više radnika, kaznit će se zatvorskom kaznom do tri godine. Također, istom kaznom sankcionirat će se i poslodavac u slučaju da ne daje podatke ili daje netačne podatke za određivanje plaće i na taj način je ne isplaćuje ili isplaćuje djelimično – glasi nova odredba Krivičnog zakona FBiH.

U slučaju da poslodavac naknadno uplati zaostale plaće, može se osloboditi kazne.

Prema uzoru na zemlje iz našeg okruženja, izmjene i dopune ovog zakona uradila je nedavno Privredna komora FBiH, čiji predsjednik Jago Lasić kaže da će se nove izmjene ovog zakona naći na dnevnom redu već na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Primanja u bonovima

Lasić smatra da će se, s usvajanjem i stupanjem na snagu ove odredbe u Krivičnom zakonu, znatno smanjiti broj devijacija kod isplate plaća.

– Nažalost, puno njih se „izbirikalo“ da radi na taj način ili da plaću daje u bonovima. U Federaciji postoji enormno visoka privatna imovina, a poslodavci ne isplaćuju po 20 plaća, doprinose i slično. Sve je to bila posljedica nepostojanja ove odredbe u zakonu, no sad je konačno vrijeme da se tome stane ukraj – istakao je Lasić, izrazivši uvjerenje da će nove izmjene Krivičnog zakona biti usvojene.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close