Poslodavci i sindikati: Vlada udara na privredu

Najavljene izmjene Zakona o doprinosima FBiH, kojima Federalna vlada SDP-SDA planira oporezivanje toplog obroka i naknada za prijevoz, dočekane su na nož kod svih njenih socijalnih partnera.

Ovo rješenje su osudili poslodavci te pojedine sindikalne grane. Tvrde da Vlada neće dobiti saglasnosti za rješenje kojim uvodi nove namete na privredu i građane.
No, uprkos tome, kako piše Dnevni Avaz, na ovom rješenju se unutar Vladine radne grupe užurbano radi, a sve to kako bi se spriječile demonstracije penzionera, koje su najavljene za 24. septembar. Masovne demonstracije penzionera najavljene su zbog teškog položaja ove populacije.
Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH najoštrije su reagirali na izmjene Zakona, nazvavši ovo rješenje direktnim udarom na privredu.
– Nesposobnost ministara u Vladi FBiH te njihova apsolutna indiferentnost za probleme realnog sektora finansijski je atak koji će poslodavci sigurno pokušati amortizirati smanjivanjem plaća radnicima te njihovim otpuštanjem. To nikako neće povećati prihode u Fond PIO/MIO nego će ih, naprotiv, dodatno smanjiti – pojašnjava Mersiha Beširović, predsjednica ovog sindikata.
Kako navodi, umjesto da mjerama za rasterećenje privrede iniciraju veće zapošljavanje i omoguće poboljšavanje uvjeta rada, “predstavnici vlasti na svim nivoima, u grčevitoj borbi da povećaju prihode i svoja primanja, zavlače ruku u džepove privrede”.
Naglasila je kako sindikati očekuju da poslanici u Parlamentu FBiH pokažu odgovornost te da ne podrže ovakav sraman prijedlog.
Predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić tvrdi da je jedina briga aktuelne Vlade FBiH kako da poveća prihode, “bez razmišljanja o tome kako da rastereti privredu”.
– Poslodavci nisu za to da se uvode neka nova opterećenja. Nije im dovoljno to što imamo najveće stope doprinosa u Evropi. Prosjek stope doprinosa u Evropi iznosi 42 posto, a kod nas 73 posto. Umjesto da se razmišlja u suprotnom pravcu, kako da se omoguće veći promet i poslovanje, da se poveća broj zaposlenih ili da se djeluje fiskalnom disciplinom, ide se na teret zaposlenika i poslodavaca – upozorio je Bakšić.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close