logo
bios

Poslodavci: 1. aprila otkazi za 40.000 radnika! Država i vlade imaju milijarde – kome će ih dati?!

Objavljeno prije 2 mjeseca . u sub, mar 28th, 2020

Banke u FBiH imaju 3,5 milijardi novca, u RS-u 500 miliona! 3,5 milijardi se moraju pustiti u opticaj za pomoć privredi, ovdje nema emocija. Šta ako strane banke povuku pare u svoje matične države spašavajući sebe, a ne nas?

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Suad Ećo, predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjsko-trgovinske komore BiH gostovali su u Centralnom dnevniku na FACE TV i govorili o ekonomskom šoku koji će prouzrokovati pandemija koronavirusa, radnim mjestima, strategijama vlasti kako ublažiti ovaj udarac.

Već sada je više od 5.000 prijavljeno na biro! Koliko imamo para? Ukupna štednja građana i firmi u FBiH je 12-13 milijardi KM!

Banke u FBiH imaju 3,5 milijardi novca, u RS-u 500 miliona! 3,5 milijardi se moraju pustiti u opticaj za pomoć privredi, ovdje nema emocija. Šta ako strane banke povuku pare u svoje matične države spašavajući sebe, a ne nas?

Sumnjamo u to, banke su likvidne i stabilne, to su naše pare. Kantoni sada imaju milijardu za ovakve slučajeve, svako ministarstvo, svake vlade mora da preusmjeri sredstva iz budžeta za ove potrebe, to su milijarde! Treba formirati fondove, i to su milijarde!

Tražimo da se ne plaća PDV i svi porezi. Država da preuzme dio plaća radnika! Smailbegović: naprimjer- Plata radnika je 1.000 KM, u ovoj situaciji trebamo je smanjiti na 700, od toga 350 daje poslodavac, a 350 država, samo tako neće biti otkaza! Šta će biti sa kreditima firmi i fizičkih lica, građana? Donijeta je odluka, još nije objavljena: banke će procijenjivati klijente za trijažu i moratorij. Ećo: Ne slažem se!

Ne smijemo bankama prepustiti da odlučuju ko je ugrožen, a ko nije! Svima hitno omogućiti moratorij, i firmama i građanima. Potrebno donijeti zakonsku odluku odgađanja plaćanja kredita od 6-12 mjeseci! Smailbegović: Banke trebaju odlučiti o svakom klijentu posebno! Ne treba spašavati one firme koje su na koljenima i ne izmiruju svoje obaveze, one su mrtve zašto u njih investirati!

Dovoljan je mjesec odgode!

Ećo: NE! Rizikujemo! Banke mogu postati vlasnici svega ovoga… na planeti. 2/3 firmi u BiH su u problemima – Vijeće ministara, država spava.

Senad: Znate li tajni podatak Centralne banke, koliko para su građani i firme podigli s računa za 14 dana? Ne znate? 300 miliona maraka i 70 miliona eura!

(Face.ba)

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh