PolitikaSvijet

Posljednji dan premijerke Mej?

Britanski konzervativci glasaće o nepovjerenju Terezi Mej, nezadovoljni njenim scenarijem Bregzita. Ona je pak bila na turneji po evropskim prijestonicama, ali tamo ni kancelarka Merkel nije mogla mnogo da joj ponudi.


Britanski konzervativci su podnijeli neophodnih 48 zahtjeva u Donjem domu parlamenta kako bi glasali o nepovjerenju premijerki Terezi Mej. Glasanje bi prema najavama moglo da bude već u srijedu uveče.

Mej je u ponedjeljak odložila glasanje o dogovoru sa Evropskom unijom za period nakon Bregzita pošto je bilo jasno da za taj dil nema većinu. Opozicija odbija dogovor, kao i veliki broj torijevskih tvrdolinijaša. Oni zamjeraju premijerki da trajno vezuje zemlju za pravila EU i draži im je takozvani tvrdi Bregzit bez ikakvog dogovora.

Tu grupu u parlamentu predvodi poslanik Džejkob Ris-Mog koji može da računa na otprilike osamdeset konzervativnih poslanika od ukupno 315 koliko ih ima u parlamentu. O povjerenju glasaju samo Torijevci i potrebna je prosta većina za smjenu Tereze Mej. Ukoliko pak ona preživi današnje glasanje, njena bi pozicija bila učvršćena – o nepovjerenju se može glasati samo jednom godišnje.

Kozmetičke izmjene dila?

Pokušaj „puča” u Londonu dešava se dan nakon što je Tereza Mej krstarila evropskim prijestonicama ne bi li dobila još nešto što bi ubijedilo nezadovoljnike kod kuće. U utorak uveče je kratko bila u Kancleramtu u Berlinu.

Nakon posjete Tereze Mej je kancelarka Merkel naglasila da neće biti dodatne runde pregovora. No više izvora iz poslaničkog kluba CDU u Bundestagu tvrdi da im je Merkel prenijela kako je EU spremna da sa Mej razgovara o dodatnim „garancijama”. Najprije se radi o tome da Velika Britanija zbog nerazjašnjenog problema irsko-irske granice posle 2021. ne ostaje automatski u carinskoj uniji sa EU.

Prema istim izvorima je Merkel bila optimistična da će se rješenje naći. Jer, kako je rekla, ni većina britanskih poslanika ne želi Bregzit bez ugovora o daljim odnosima sa EU. To bi, dodala je Merkel, bilo najgore rješenje. Zvaničnih izjava poslije susreta nije bilo.

Tako je Tereza Mej sa malo uspjeha nastavila turneju i pitanje je sa čime će se vratiti u London.

Zašto Merkel više ne popušta?

Njemačka je svakako zainteresovana za najbolje moguće odnose sa V. Britanijom, posebno za slobodnu trgovinu. Jer Ujedinjeno Kraljevstvo je četvrto najvažnije izvozno tržište Njemačke i sa volumenom razmjene od 122 milijarde evra godišnje peti najvažniji trgovinski partner.

Brexit und Deutschland - Theresa May und Angela Merkel (picture-alliance/M.Sohn)

May sa kancelarkom Merkel tokom posjete Berlinu

Ali politički postoje i suprotstavljeni interesi Berlina i to čini poziciju kancelarke pikantnom. Jer Njemačka zna da može da održi EU na okupu samo ako istrajava na stavu da u svim prednostima EU mogu da uživaju samo članice. Svako popuštanje britanskoj izbirljivosti – ovo pravilo bismo da poštujemo, a ovo ne bismo – slabi pozicije Berlina unutar EU i podstiče i druge članice da imitiraju Britance.

Merkel je vidno osjetila olakšanje kada je prije nekoliko sedmica postignut konačni proboj unutar EU po pitanju Bregzita. Brisel je tu došao do granica svoje popustljivosti – najviše zbog insistiranja Njemačke. Naposljetku bi u Berlinu mogli da budu relativno zadovoljni ako bi se istupanje Britanaca do kraja odvilo po potpisanom scenariju: nastavile bi se tijesne trgovinske veze sa Londonom, a zajedništvo EU bi po ovom pitanju bilo sačuvano.

Stoga je razočaravajuće kada premijerka Mej ne uspijeva da okupi većinu britanskih poslanika oko ovog mukom skrojenog kompromisa, naprotiv – suočava se sa glasanjem o nepovjerenju. Tu se negdje strpljenje Berlina završava.

Ako Mej hoće više od toga, onda je došla na pogrešnu adresu. Ne samo da se Merkel boji propasti kompromisa na kojem se mjesecima radilo. Uz to su u Berlinu i drugim kontinentalnim prijestonicama uvjereni da nema tih ustupaka Londonu koji mogu da zadovolje konzervativne tvrdolinijaše među britanskim torijevcima.

Ulogu igra i ponos – EU ne želi da djeluje kao entitet koji pada na ultimatume. Ukratko, Merkel možda još može da dopusti kozmetičke i retoričke izmjene, ali nikako suštinske. Pa makar Mej pala sa funkcije.

DW.DE


Autor Christoph Hasselbach

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close