BiHPolitika

Poslanicima u Predstavničkom domu FBiH uručeni mandati

U Sarajevu je u toku konstituirajuća sjednica novog saziva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj su novoizabranim zastupnicima uručeni mandati i dodijeljeni certfikati.

Konstituirajuću sjednicu sazvao je Edin Mušić, predsjedavajući u dosadašnjem sazivu.   Ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH uoči početka konstitutivne sjednice pristiglo je nekoliko demobilisanih boraca, kako bi podsjetili političare na svoj neispunjeni zahtjev, Zakon o demobilisanim borcima, zbog kojeg protestuju mjesecima.

Na početku sjednica član CIK-a Suad Arnautović rekao je da  je CIK na sjednici 6. novembra donio odluki o potvrđivanju rezultata.

Povjerenje koje ste dobili od glasača predstavlja uspjeh ali i veliku odgovornost. Vjerujem da ćete opravdati povjerenje koje ste dobili, rekao je Arnautović.

Podsjetio je na zakonsku obavezu zastupnika da dostave izjavu o imovinskom stanju do 6. decembra.

Prva predložena tačka dnevnog reda je izbor privremenih komisija Doma, mandatno-imunitetske, komisije za izbor i imenovanja te administrativne komisije.

Predviđeni su također verificiranje mandata novoizabranim poslanicima i polaganje zakletve, a potom izbor rukovodstva – predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća Doma, kao i izbor radnih tijela u novom mandatu.

Naime, nakon što su predsjednici SDP-a, DF-a i Naše stranke, Nermin Nikšić, Željko Komšić i Predrag Kojović dogovorili zajednički nastup na svim nivoima, klubovi ove tri stranke će pokušati dogovoriti imena rukovodstva Zastupničkog doma FBiH.

Zastupnik DF-a Samer Rešidat potvrdio je da će blok lijevih stranaka, zajedno sa SBB-om, na sjednici insistirati i na formiranju rukovodstva Doma. Kako je najavio, bit će predloženo da SDP, DF, NS i SBB predlože zastupnike koji će voditi sjednice.

Podršku će dati i 12 zastupnika bloka u kojem su Nezavisni blok, Narod i pravda, A-SDA i PDA, pa će ukupan broj poslanika koji će podnijeti i izglasati zahtjev za izbor predsjedavajućeg biti 52 , što je prosta većina.

Novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH formira se nakon što su u Bosni i Hercegovini, u oktobru održani Opći izbori čije je rezultate potvrdila Centralna izborna komisija BiH 8. novembra.

Prema tim rezultatima, odnosno broju osvojenih mandata, 12 političkih subjekata participirat će u Predstavničkom domu u naredne četiri godine.

Od ukupno 98 mjesta, najviše, 27, osvojila je Stranka demokratske akcije. Koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH ima 16 mjesta, koliko i Socijaldemokratska partija BiH.

Naredna po broju osvojenih mandata je Demokratska fronta – Građanski savez, sa deset mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest poslanika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ1990-HSPBiH-HNL.

Jedno mjesto u Predstavničkom domu osvojila je i Laburistička stranka BiH.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close