Poskupljuju pšenica i kukuruz u BiH

Talas poskupljenja pšenice i kukuruza, koji je zapljusnuo svjetsko tržište, uskoro će se preliti i u BiH, gdje se očekuje rast cijena tih žitarica, potvrdili su bh. poljoprivrednici.

Kriza u Ukrajini, državi koja je jedna od najvećih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica, negativno se odrazila i na svjetske robne berze, a bh. farmeri kažu da takav trend neće zaobići ni nas.

Panika je već zavladala i među srbijanskim poljoprivrednicima, jer su stručnjaci iz te države najavili poskupljenje pšenice i kukuruza, a koje će se desiti narednih dana i sedmica. Naši poljoprivredni proizvođači sa strepnjom očekuju isti, pesimističan scenario.

“Računajući na trenutni poremećaj cijena na svjetskom tržištu, to će se zasigurno odraziti i na cjenovnike unutar BiH”, uvjerava Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH.

On dodaje da mi ne proizvodimo dovoljno žitarica za vlastite potrebe i potpuno smo ovisni o uvozu.

“Mi, na neki način, znamo šta nas čeka i kao gospodarstvenici nismo spremni, jer će to biti snažan udarac za nas, ali smo svjesni da moramo očekivati poskupljenje u narednom periodu”, naglašava Pejić.

I poljoprivrednici u RS redovno prate stanje na svjetskoj berzi te takođe uvjeravaju da ih takve tendencije neće zaobići.

“S obzirom na to da smo mi veoma malo tržište i mali proizvođači, zbog čega smo podložni uticajima oscilacija cijena u zemljama iz kojih uvozimo, prvenstveno iz regiona, definitivno je za očekivati blago poskupljenje i kod nas”, pojašnjava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Ističe pritom da velika količina poljoprivrednih proizvođača kod nas posjeduje određene rezerve žitarica, ali ni to im ne može ublažiti strahovanja.

“Svaka oscilacija u cijenama na tržištu odražava se i na poljoprivrednike”, naglašava Marinković.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kaže da je tačno da zbog krize u Ukrajini, kao i loših vremenskih prilika u Americi, ima promjena u cijenama žitarica.

On dodaje da niko ne zna kako će berze odreagovati i ističe da može doći čak i do naglih skokova cijena.

“Mi nismo imuni na kretanje cijena na svjetskom tržištu. Sada kupujemo pšenicu iz Srbije ili iz Mađarske, a tržišna cijena po toni iznosi između 180 i 185 evra, bez PDV-a”, naglašava Kos.

Inače, bh. poljoprivrednici kažu da redovno prate situaciju u Srbiji, a Žarko Galetin, direktor novosadske Produktne berze, nije mogao precizirati koliki se tačno skok cijena žitarica očekuje, ali je rekao da će sigrno u određenom periodu dostići desetak odsto.

Gdje će se rast i kada zaustaviti, kako je on dodao, zavisi i od Ukrajine i od svjetskog tržišta. Galetin kaže da cijene kukuruza već rastu iz dana u dana i nešto slično će se desiti i sa pšenicom u narednom periodu.

Ako je za utjehu, statistika pokazuje da su bh. poljoprivrednici tokom prošlogodišnje sjetve zabilježili bolje rezultate nego godinu ranije.

“Požnjevena površina pod pšenicom je 2013. godine bila veća za 11,4 odsto, pod raži za 7,2, pod ječmom za 1,1 posto, a pod heljdom za 17,6 odsto, dok je pod kukuruzom požnjevena površina bila veća za 2,6 odsto”, ističu iz Agenije za statistiku BiH.

U strukturi ukupnih zasijanih površina u BiH, žitarice učestvuju sa 58 odsto.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close