Poskupljuju meso, mlijeko, brašno…

Poljoprivrednici uvjeravaju da će već od avgusta doći do rasta cijena mesa, mlijeka, brašna i srodnih proizvoda dobijenih u poljoprivredi, što je, ističu, posljedica katastrofalnih poplava koje su prethodnih sedmica opustošile i oranice i farme.

Identičnog su stava i ekonomisti, koji naglašavaju da će poskupljenje vrlo brzo zadati snažan udarac na džepove potrošača.

“Porast cena poljoprivrednih proizvoda je neminovan jer deo koji mi nabavljamo iz Srbije takođe će da poskupi. Sva poplavljena područja će biti u takvoj situaciji da neće moći da snabdevaju i isporučuju one količine koje su uobičajene. To će se odraziti na cenu mesa, mleka i tako dalje”, upozorava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Pesimistične prognoze iznosi i Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja bijeljinskih poljoprivrednika, koji kaže da će se poplave koje su nas zadesile i te kako odraziti na cjenovnike jer su pod vodom bile površine zasijane pšenicom, kukuruzom i ostalim kulturama.

“Evo, sada je stoka pojeftinila jer nemamo stočnu hranu. A čim sve ovo prođe, cijene mesa i pšenice će da idu prema gore. Obavezno će doći do poskupljenja svih artikala koji se proizvode u poljoprivredi, a sami znate da su štete od poplava nastale i u Srbiji i Hrvatskoj. Pšenica neće biti ispod 500 maraka po toni jer je nema, a to će uticati i na brašno, vidjećete”, podvlači Maletić.

Zbog toga on žali potrošače, kojima, sigurno je, neće biti lako nakon što iznosi na cjenovnicima budu “podebljani”.

“Jadna bijeda, sirotinja, oni koji ne rade, kao i radnici s malim platama. Najviše će oni da osjete. To je tuga i žalost. Ne možemo ništa da učinimo da se to ne dogodi, a poskupljenje će stići u avgustu, obavezno. Molio bih prerađivače da se uzdrže od poskupljenja jer ni mi ove godine nemamo ništa. Dva puta ulažemo, a ništa ne dobijamo”, ističe Maletić.

I Nedžad Bićo, koordinator Udruženja poljoprivrednika u BiH, kaže da se već na terenu pokazuje da neki poljoprivredni proizvodi poskupljuju.

“Država bi trebalo da pomogne poljoprivrednicima. Poljoprivredni proizvodi će poskupjeti, to je neminovno. Naime, mešetare oni koji uvoze hranu, a sve ide po leđima onih koji su već uništeni, a to su poljoprivrednici. To nije normalno”, ocjenjuje Bićo.

On dodaje da su minule poplave uništile 70 odsto poljoprivrede.

“Poljoprivreda je bila bačena na koljena, a ovo je bio završni udarac. Katastrofa”, kaže Bićo.

Katastrofa je, zaista, prava riječ kojom možemo opisati posljedice potopa koji nas je nedavno zadesio, o čemu svjedoči i podatak da je, primjera radi, u FBiH uginulo čak 263.000 domaćih životinja, a poplavljena je trećina obradivog zemljišta.

“Štete su jako velike. Od kantona smo već prikupili podatke, ali procjenjujemo da bi moglo biti još nekih šteta koje nisu evidentirane”, rekao je nedavno Jerko Ivanković-Lijanović, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

I agrar u RS bilježi ogromne gubitke, što je potvrdio i Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a koji je nedavno izjavio da su poplave nanijele velike štete u agrarnom sektoru jer je, prema gruboj procjeni, najmanje 70.000 hektara bilo pod vodom.

S obzirom na pesimistične najave o poskupljenjima, zabrinuti su i sindikalci i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača jer, kako podsjećaju, sindikalna potrošačka korpa košta 1.804 marke, a prosječna plata u BiH “teška” je tek 826 KM.

Trivić: Hljebu neće rasti cijena

Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara RS, uvjerava da hljeb, ipak, neće poskupjeti.

“Najveći dio pšenice se uvozi, tako da su pogrešne procjene da će poskupjeti hljeb. Mi ionako nemamo dovoljno vlastite pšenice i ona se uvozi iz drugih zemalja”, naglašava Trivić.

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close