PolitikaRegion

Dan kada je izručen Slobodan Milošević

28. juna 2001. godine Haškom tribunalu izručen je Slobodan Milošević; 28. jun, Vidovdan, ima posebnu simboliku za Srbe.

Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević isporučen je Haškom tribunalu 28. juna 2001. godine, na srpski praznik Vidovdan, koji je u srpskom društvu već dobio mitološke konotacije. Izručenje Miloševića Hagu je izazvala političke sukobe i napetosti u Srbiji, koji su na kraju rezultirali ubistvom premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

U Srbiji i danas traje rasprava o tome da li je Miloševićevo izručenje Hagu bila dobra ili loša vijest za Srbiju…

Obaveza demokratske Srbije

Izručenje Slobodana Miloševića Hagu je bila obaveza demokratske Srbije prema svim žrtvama iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ističe za DW Žarko Korać, koji je 2001. godine bio potpredsjednik srpske vlade. To je takođe bila i obaveza prema građanima Srbije, kaže Korać: „Koji su za vrijeme Miloševićeve vlasti doživjeli da imaju jednu od najvećih inflacija u istoriji Evrope, koji su gladovali, koji su izbačeni iz svih međunarodnih organizacija, koji su proskribovani; to je dakle katastrofalna politika sa njegovom ogromnom odgovornošću, a to je tada bila i podrška Haškom sudu. Tako da se to danas, 12 godina kasnije, pokazuje kao odluka bez koje Srbija ne bi mogla, ne da krene naprijed, nego ne bi mogla da uvjeri sve da se u njoj bilo šta promijenilo“.

Milošević je izurčen Haagu 28. juna 2001. godine

Istorijski paradoksi

Izručenje Miloševića je bio najznačajniji raskid sa prošlošću, smatra Korać. Korać pri tome kao neku vrstu istorijskog paradoksa vidi činjenicu da se datum Miloševićevog slanja u Hag ove godine poklapa sa očekivanjem odluke EU o početku pregovora sa Srbijom. Osnovni paradoks je da su glavni nosioci Miloševićeve politike sada glavni nosioci proevropskih tendencija, kaže Korać:„Tako da imamo mnogo paradoksa 12 godina kasnije, koji pokazuju ogromne probleme tranzicije u Srbiji, i ogromne probleme Srbije u suočavanju sa prošlošću. Upravo u zemlji koja nije uspjela da se suoči sa prošlošću moguće je da bez riječi izvinjenja, ili sa poluizvinjenjem, dva vodeća lidera budu izašli upravo iz stranaka koje su i krive za tragediju u kojoj smo se našli“.

Duboko Miloševićevo nasleđe

Odlazak Miloševića u Hag je bio oslobađajući momenat za Srbiju, ocjenjuje za DW Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji. Međutim, sve što se kasnije dešavalo pokazuje koliko je Miloševićevo nasljeđe bilo duboko, kaže Biserko: „I koliko je Milošević uživao široku podršku u ovom društvu. I danas možemo reći da nije bilo pravih pokušaja da se distancira od njegove politike. Naprotiv, tokom prethodnih godina se pokušalo ostvariti ili zadržati ciljeve drugim sredstvima, diplomatijom i tome slično, prije svega na Kosovu i u Bosni. Od Kosova su morali odustati, nadam se da će se odustati i od Bosne“.

 

Autor: Ivica Petrović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

DW.DE
2013.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close