Poruka Papinskog vijeća za međureligijski dijalog u povodu završetka Ramazana

Prema autentičnom bratstvu između kršćana i muslimana

Predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog kardinal Jean-Louis Tauran (Žan Luj Toran) uputio je Poruku muslimanima u povodu završetka Ramazana pod naslovom: „Prema autentičnom bratstvu između kršćana i muslimana“. Spomenutu Poruku prenosimo u cijelosti:

Draga muslimanska braćo i sestre,

Velika nam je radost čestitati vam i zaželjeti sve najbolje u povodu ‘Id al-Fitr-a na svršetku mjeseca Ramazana, posvećenog postu, molitvi i pomoći siromašnima.

Prošle godine, prve godine svoje službe, papa Franjo je osobno potpisao Poruku upućenu vama u prigodi ‘Id al-Fitr-a. U drugoj vas je prigodi pozdravio kao „našu braću“ (Angelus, 11. kolovoza 2013.). Svi prepoznajemo bremenitost tih riječi. Zapravo, kršćani i muslimani su braća i sestre jedne jedine ljudske obitelji, koju je stvorio isti Bog.

Podsjećamo na ono što je nekim muslimanskim vođama rekao papa Ivan Pavao II. 1982. godine: „Svi mi, kršćani i muslimani, živimo pod suncem jednoga jedinog milosrdnog Boga. Svi vjerujemo u samo jednoga Boga Stvoritelja čovjeka. Proglašujemo Božje gospodstvo i branimo dostojanstvo čovjeka, kao Božjega sluge. Bogu se klanjamo i priznajemo mu potpunu podložnost. U ovom smislu, jedni druge možemo zvati braćom i sestrama u vjeri u jednoga jedinoga Boga (Kaduna, Nigeria, 14. veljače 1982.).

Hvalu iskažimo Svevišnjemu na svemu onom što nam je zajedničko, makar svjesni i međusobnih razlika. Primjećujemo važnost promicanja plodnoga dijaloga, zasnovanoga na uzajamnom poštovanju i prijateljstvu. Nadahnuti našim zajedničkim vrijednostima i ojačani svojim osjećanjima istinskoga bratstva, pozvani smo zajedno raditi za pravdu, mir i poštovanje prava i dostojanstva svake osobe. Posebno se osjećamo odgovornima za osobe u većoj potrebi: siromahe, bolesnike, siročad, selioce, žrtve trgovine ljudima kao i za sve one koji trpe od bilo koje vrste ovisnosti.

Kao što znademo, današnji svijet se mora suočiti s velikim izazovima koji zahtijevaju solidarnost osoba dobre volje. Ti izazovi uključuju opasnosti za okoliš, opću ekonomsku krizu te visoku razinu nezaposlenosti, posebice među mladima. Takva stanja rađaju osjećaj ranjivosti i manjak nade u budućnost. Ne smijemo zaboraviti ni probleme s kojima su suočene tolike obitelji, čiji su članovi razdvojeni; ostavljajući svoje drage i nerijetko malenu djecu.
Radimo zajedno, stoga, kako bismo izgradili mostove mira i promicali pomirenje, naročito u područjima u kojima muslimani i kršćani zajednički podnose strahote rata.

Neka nam naše prijateljstvo uvijek bude nadahnuće za suradnju u sučeljavanju s ovim brojnim izazovima, mudro i razborito. Na taj ćemo način moći pomoći da se smanje napetosti i sukobi, čineći da napreduje opće dobro. Pokazat ćemo također da religije mogu biti izvor skladnoga suživota na korist cijeloga društva.

Molimo da pomirenje, pravda, mir i razvitak ostanu naši prvi prioriteti za dobrobit i blagostanje cijele ljudske obitelji.

S papom Franjom vam upućujemo svoje srdačne želje za radosnu proslavu i napredan život u miru.

Iz Vatikana, 24. lipnja 2014.

Kardinal Jean-Louis Tauran,
predsjednik

P. Miguel Ángel Ayuso Guixot, MCCJ,
tajnik

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close