Poruka imama Hameneija omladini u Evropi i Sjevernoj Americi

Povodom događaja koji su se prethodnih dana dešavali u Francuskoj ali i u nekim drugim evropskim zemljama, duhovnog lidera IR Iran imam Hamenei uputio je poruku omladini u Evropi i Sjevernoj Americi. Rijasetov web-portal posredstvom amabasade IR Iran u BiH dobio je prijevod ove poruke uz zamolbu da se objavi.

Poruka imama Hameneija

بسم‌ الله الرّحمن الرّحیم

U ime Allaha Milostivog Samilosnog

Poruka duhovnog lidera IR Iran ajetollaha Hameneija, omladini Evrope i Sjeverne Amerike

Posljednji događaji u Francuskoj i njima slična dešavanja u nekim drugim zapadnim zemljama, nagnali su me da o njima govorim izravno vama. Obraćam se vama, omladino; ne stoga što zanemarujem vaše majke i očeve, već zbog toga što budućnost vaše nacije i vaše zemlje vidim u vašim rukama, a i zato što osjećaj traganja za istinom u vašim srcima nalazim vitalnijim i budnijim. Također, u ovom se pismu ne obraćam ni vašim političarima i državnim zvaničnicima, jer vjerujem da su oni svjesno razdvojili put politike od staze iskrenosti i ispravnosti.

Moje riječi upućene ovdje vama govore o islamu i posebno o slici i licu islama koje se vama prikazuje. Od prije više od dvije decenije, tačnije od raspada Sovjetskog saveza, učinjeno je mnogo napora da se ova velika religija prikaže kao zastrašujući neprijatelj. Izazivanje osjećaja straha i gnušanja te instrumentalizacija tih osjećanja, nažalost imaju dugu tradiciju u političkoj historiji Zapada. Ovdje se ne namjeravam baviti raznovrsnim „strahovima“ koji su do sada inducirani i usađeni narodima na Zapadu. I kraćim izlistavanjem novijih kritičkih studija o historiji, sami ćete uvidjeti da savremene historiografije prijekorno govore o neiskrenim i pretvornim ponašanjima vlada Zapada prema drugim narodima i nacijama u svijetu.  Povijest Evrope i Amerike posramljena je robovlasništvom, pokunjena razdobljem imperijalizma i postiđena nepravdom nad „obojenima“ i nekršćanima. Vaši naučni istraživači i historičari izražavaju duboku nelagodu i postiđenost svim krvoprolićima počinjenim u ime religije među katolicima i protestantima ili u ime nacije i narodnosti u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

To samo po sebi zavrjeđuje pohvalu i navodeći mali dio s tog dugačkog popisa ne želim koriti historiju, već želim da vi upitate svoje intelektualce: zašto  se javna savijest na Zapadu uvijek mora buditi i dolaziti sebi s višedecenijskim, a nekada i višestoljetnim kašnjenjem? Zašto se revizija kolektivne svijesti mora odnositi na daleku prošlost, a ne i na aktuelna pitanja? Zašto se sprječava oblikovanje javne svijesti o tako važnom pitanju kakvo je pitanje načina suočavanja s islamskom misli i kulturom?

Vi dobro znate da zajednički podtekst svih onih nepravednih i profiterskih instrumentalizacija osjećanja čine nipodaštavanje, izazivanje gnušanja i fobije. Sad od vas tražim da se zapitate zašto je stara politika širenja straha i mržnje ovoga puta nezapamćenim intenzitetom usmjerena prema islamu i muslimanima? Zašto strukture moći u današnjem svijetu žele da se islamska misao nađe na margini i u stanju pasivnosti? Koja to značenja i vrijednosti u islamu ometaju plan velikih sila i koji se to interesi zadovoljavaju u sjeni građenja pogrešne slike o islamu? Dakle, moj prvi zahtjev vama jest da propitujete i istražujete o motivima tog rasprostranjenog ocrnjivanja islama.

Moj drugi zahtjev je da na poplavu predrasuda i negativne propagande reagujete tako što ćete nastojati ovu religiju upoznati izravno i bez posrednika. Zdrava logika nalaže da bar saznate šta je to čime vas plaše i od čega to trebate bježati. Ja ne insistiram da prihvatite moje razumijevanje ili bilo koju drugu interpretaciju islama, već kažem da ne dozvolite da vam ovaj dinamični realitet (islam) koji utječe na današnji svijet predstavljaju sa zadnjim namjerama i nečistim ciljevima. Ne dozvolite da vam,  prijetvorno i licemjerno, teroriste koje sami angažuju predstave kao predstavnike islama. Upoznajte islam kroz autentične izvore, kroz izvore prvoga reda. Upoznajte se s islamom kroz Kur'an i životopis njegovoga časnog Vjerovjesnika, Mir i blagoslov Božiji na njega i njegovu porodicu. Htio bih vas upitati: jeste li ikada do sada uopće posegnuli za Kur'anom kao knjigom muslimana? Jeste li proučili išta od nauka Vjerovjesnika islama, mir i blagoslov Božiji na njega i njegovu porodicu, njegovih humanih i etičkih naučavanja? Jeste li ikada do sada primili poruku o islamu iz nekog drugog izvora, mimo medija? Jeste li se ikada zapitali kako i na temelju kojih vrijednosti je taj islam kroz nekoliko kontinuiranih stoljeća odnjegovao najveću intelektualnu i znanstvenu civilizaciju i odgojio najbolje mislioce i znanstvenike?

Tražim od vas da ne dozvolite da opscenim i blesavim maskama između vas i stvarnosti naprave emocionalnu branu i tako vam oduzmu sposobnost objektivnog prosuđivanja. Danas kad su komunikacijska sredstva srušila geografske granice, ne dozvolite da vas izoluju vještačkim, mentalnim granicama. Premda nijedan pojedinac nije u stanju popuniti načinjene praznine, ipak svako od vas, s namjerom da osvijetli stvarnost sebi i svojoj okolini, može napraviti most nad tim prazninama, most sazdan od mišljenja i poštenja. Koliko god ovo unaprijed isplanirano suočavanje vas, mladi ljudi, sa islamom, bilo neprijatno, ono ipak može u vašem znatiželjnom tragalačkom umu proizvesti nova pitanja. Nastojanja na tragu iznalaženja odgovora na ta pitanja otvaraju pred vama  vrijednu priliku za otkrivanje novih istina. Zato, ne propustite tu priliku za ispravno razumijevanje i percepciju islama, bez ikakvih predrasuda, kako bi, zahvaljujući vašem odgovornom odnosu prema istini, buduće generacije ovu etapu historije odnosa Zapada prema islamu pisale s manje nelagode i s mirnijom savijesti, stoji u poruci imama Sejjida Alija Hameneija.

rijaset.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close