Porošenkova inauguracija: “Ne želim rat, ne želim osvetu” – ponudio decentralizaciju, djelomičnu amnestiju, želi u EU

Petro Porošenko danas je i službeno prisegnuo kao novi predsjednik Ukrajine. Na njegovoj inauguraciji u Kijevu su bili deseci stranih predstavnika, među njima i potpredsjednik SAD-a, Joe Biden. S ruske strane nazočan je bio ruski ambasador u Ukrajini.

(advance.hr)

Za vrijeme inauguracijskog govora Porošenko je predložio “mirovni plan” za sukob koji i dalje traje na istoku Ukrajine. 48-godišnji tajkun, koji je osvojio izbore 25. svibnja, ponudio je političke ustupke istočnim regijama ističući kako “ne želi rat” te “ne želi osvetu”.

VIDEO: Porošenkova inauguracija, kompletna snimka – 7.6.2014.

 

O kakvim se ustupcima radi? Zapravo nije ponudio ništa novo, političku decentralizaciju, što su nudili i akteri prije njega. O mogućoj federalizaciji nema govora. Štoviše, Porošenko je u nekoliko navrata danas istaknuo kako želi jedinstvenu Ukrajinu, a to uključuje ne samo istočne regije, već i Krim. “Krim će uvijek biti ukrajinski”, rekao je Porošenko. Dakako, nije se ni pretpostavljalo da bi za vrijeme inauguracijskog govora mogao reći bilo što drugo.

“Sve te priče o federalizaciji nemaju nikakvog uporišta u Ukrajini”, rekao je.
“Unatoč velikim žrtvama ukrajinskog naroda, ja ne želim rat, ne želim osvetu”, poručio je novi ukrajinski predsjednik. Pozvao je pobunjenike na istoku zemlje da polože oružje obećavši im amnestiju od progona – tj. za sve one koji “nemaju krv na svojim rukama” (inače termin koji smo često mogli čuti iz Damaska u kontekstu rata u Siriji).

“Razgovor s gangsterima i ubojicama neće biti dio našeg pristupa”, rekao je Porošenko. Drugim riječima, Porošenko nastavlja s identičnom politikom koju su prije njega započeli tandem Jatsenjuk-Turčinov.
Publika se za vrijeme govora ustala na noge te pljeskom pozdravila njegovu izjavu o želji za priključenjem Europskoj Uniji, kao i izjavu: “Krim je, bio je, i uvijek će biti ukrajinski teritorij”.

Po pitanju jučerašnjeg susreta s Putinom Porošenko ističe: “Ruskom lideru sam u Normandiji ovo jasno naglasio”.

Navodi kako neće biti nikakvih ustupaka po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine – “Ja ću stvoriti jedinstvo”, rekao je Porošenko.
U govoru se osvrnuo na svog prethodnika, svrgnutog Viktora Janukoviča, te je rekao kako je on financirao “terorizam na istoku” – “On je u potpunosti odgovoran za današnju situaciju”, rekao je Porošenko.

Iz njegovog govora ne može se konkretno razaznati zbog čega je Vladimir Putin bio optimističan nakon njihovog jučerašnjeg susreta (vidi: Analiza: Led je slomljen – Nakon Dan D susreta Putin hvali Porošenka: “On razmišlja pozitivno, sviđa mi se njegov stav”). No, jasno je da se u ovakvim situacijama konkretni detalji i potezi ne daju u javnost. Što će u konačnici učiniti novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, vidjeti će se uskoro, no kako stvari sada stoje, ništa što bi odmah zaustavilo sukobe još nije predloženo.

Borbe na istoku i rušenje zrakoplova
Dok je jutros trajala Porošenkova inauguracija na istoku zemlje i dalje se vode sukobi. Informacije govore kako sukobi traju oko Slavianska i grada Mariupol. Tijekom jučerašnjeg dana pobunjenici su iznad Slavianska srušili jedan ukrajinski zrakoplov. Kijev tvrdi kako se radilo o humanitarnom zrakoplovu, no pobunjenici ističu kako se radilo o zrakoplovu za nadzor. Piloti su iskočili iz zrakoplova. Snimka pada zrakoplova u plamenu objavljena je na internetu:
youtube.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close