-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleVisoko

Porodica Manojlović kreator prve razglednice na svijetu?

INTERESANTNO PRVIH POSTCARDS

Savremeni i objektivni hroničari Visoki kažu da je prva razglednica poslana iz Visokija 1899. godine u Češku Republiku, a ovo je prva fotografija koja prikazuje znamenitosti Visokog.
Da li ste znali da je porodica MANOJLOVIC kreator prve razglednice na svijetu.
Prva prava razglednica na svijetu, prema kardofilima, štampana je na srpskom u ćiriličnoj abecedi 1871. godine u uredniku novina ” Zmaj ” u Beču. Štampana je na prijedlog geodetskog oficira Petara Manojlovića iz Sentomasa (današnji Srbobran), u saradnji sa Jovanom Jovanovićem Zmajom, urednikom tadašnjih satiričnih novina ” Zmaj “.

Razglednica je utisnuta na karton dopisničke kartice u tehnici bakarcuta. Manojlović je krajem 1870. godine pripremio crtež ideje kada je njegov crtež odobrio urednik ” Zmaj “, pravljenje razglednica u rezbarenju bakra povjereno je čuvenom bečkom rezbarenju Waldheimu, koji je na početku predao naredbu uredničkom uredu od aprila 1871.

Ilustracija na samoj razglednici bila je prilično impresivna, s obzirom da je štampana u srcu Austrije-Mađarske.

Na prednjoj strani mape zmaj sa raširenim krilima, čije su čeljusti munja, a vatra izlazi iz njegove nozdrve, dok drži jednu savijenu traku na ime primaoca. Ispod zmaja se vidi pejzaž, i to, lijevo – detalj sa vedutama Istanbula i munaretnim džamijama, ispred kojih stari Turčin puši cijev, a na desnoj strani – voz napušta tunel, dok je u zadnjem dijelu zidovi Moskve sa kupolama pravoslavnih crkava. U sredini, između Moskve i Istanbula, dio mora sa jedrilicama i brodovima, uključujući parobrod – točak sa grbom tadašnje kneževine Srbije!
Poštanska kartica koju je Petar Manojlović poslao iz Beča svom ujaku Somboru advokatu Dimitrije Manojloviću 19 maja 1871. godine tako je ušla u istoriju.

Kada je Dimitrije Manojlović dobio razglednicu i vidio motiv prostora koji je naselio pravoslavni slavenski život, nije mnogo sumnjao šta da radi s njim. Vjerovatno se boji političkih posljedica, prekrižio je natpis ” Sombor “, vratio razglednicu pošiljaocu, uz prateći tekst: ” Neću imati nikakvog posla sa Zmajem – nije prihvaćeno “.

Tokom rasprave u filatelističkim krugovima starijim od starosti ove razglednice i njenog svjetskog prvenstva napisano je da je tada zabilježeno da je advokat Manojlović često posjećivao u Bosni u blizini Sarajeva u posjeti rođacima, a odakle mu je otac bio.

Iz čitave serije ovih ilustriranih dopisnika sačuvana je samo jedna kopija, koju je 1963. godine kupio nepoznati belgijski kolekcionar, postavši vlasnik jedne od najvrednijih filatelističkih rijetkosti!.

Kada ste zadnji put napisali i poslali razglednicu nekome???

FB: Задња Пошта Доње Моштре

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close