Porezna uprava FBiH privremeno zatvorila 26 objekata

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH na osnovu obavještajno istražnih radnji izvršili su kontrolu  28  poslovnih  objekata  i zbog utvrđenih nepravilnosti privremeno zatvorili 26 objekata. Od ukupnog broja kontrolisanih objekata, u 11 slučajeva utvrđeno je da poslovni  objekti nemaju odobrenje za rad izdato od strane nadležnog organa, zbog čega je izvršeno privremeno zatvaranje objekata, dok je kod tri kladionice privremeno zatvoreno 15 poslovnih jedinica koje nisu imale odobrenje za rad Federalnog ministarstva finansija na kontrolisanoj adresi.

Radi se o poslovnim jedinicama kladionica: „BH Play“ d.o.o. Kiseljak, „Petica Plus“d.o.o. Vitez i  „Sport plus“ d.o.o. Mostar.

U svim slučajevima izdato je rješenje o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, a objekti su zapečaćeni zbog:

-bespravnog rada, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa,
-priređivanja igara na sreću putem poker/slot aparata bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija i
-rada bez odobrenja Federalnog ministarstva finansija za poslovnu jedinicu kladionice na kontrolisanoj adresi.

Vlasnicima objekata inspektori Porezne uprave FBiH izdali su 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 15.500,00 KM. U toku kontrola zatečeno je 16 neprijavljenih radnika.

Zbog utvrđenih nepravilnosti u toku kontrola poslovnih jedinica kladionica Porezna uprava Federacije BiH uputit će nadležnim sudovima zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Inspekcijski nadzor u kojem su učestvovala 43 federalna inspektora proveden je na području 4 kantona: Sarajevskom kantonu, Hercegovačko- neretvanskom, Zeničko- dobojskom i Srednjobosanskom kantonu.

Porezna uprava Federacije BiH – Sektor za istražne i obavještajne radnje će nastaviti rad na terenu i u narednom periodu. Evidentno je da i pored nastojanja Porezne uprave FBiH da suzbije ovu vrstu nezakonitih radnji i dalje postoji značajan broj poreznih obveznika koji na razne načine pokušavaju izbjeći plaćanje poreznih obaveza, posebno onih koji neovlašteno drže aparate za priređivanje igara na sreću, grubo kršeći zakon.

Porezna uprava FBiH skreće pažnju svima koji krše zakon da će pokrenuti aktivnosti izricanja sankcija, što podrazumijeva i podnošenje krivičnih izvještaja nadležnim tužilaštvima u svim slučajevima gdje postoji osnov sumnje da se radi o krivičnom djelu iz oblasti poreza.

www.magazinplus.eu – Porezna uprava F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close