BiHPolitika

Popisni materijal leži u nelegalnom prostoru

Početkom sedmice očekuje se dolazak međunarodnog monitoring tima koji će provjeriti aktivnosti obrade podataka popisa, ali i status popisne građe. Prije početka posla ustanoviće nepravilnosti

Ugovor za skladištenje popisnog materijala koji je potpisan između Agencije za statistiku BiH i kompanije Tomašević d.o.o. u Istočnom Sarajevu istekao je 31.12.2015.godine. Na ovaj način već punih mjesec dana popisni materijal nalazi se u nelegalnom prostoru.

Nakon dvije godine, ugovor o skladištenju popisne građe između Agencije za statistiku BiH i privatne kompanije Tomašević.d.o.o. više ne važi. Novi direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić potvrdio je za Žurnal da je navedeni ugovor istekao, te da se trenutno traži rješenje za ovu situaciju.

U igri su dvije opcije. Prva je da se obnovi ugovor sa kompanijom Tomašević d.o.o., a druga da se raspiše novi konkurs za skladištenje popisne građe. U međuvremenu, podaci BH stanovnika i dalje se nalaze u prostoru kompanije Tomašević d.o.o. koji nije zakupljen, i samim tim nelegalan.

Eventualni novi ugovor za skladištenje materijala zahtjevat će i dodatne troškove. Nije poznato da li je osiguran novac za te troškove, kao i iz kojih izvora će oni biti finansirani. Do sada je popis stanovništva koštao oko 46 miliona maraka. Iz ministarsva civilnih poslova čiji ministar Adil Osmanović je i koordinator za popis u ime Vijeća ministara,  ne znaju mnogo o novonastaloj situaciji.

Odgovaraju na sljedeći način:
Za sve potrebne informacije o ovoj temi, molim da se obratite Agenciji za statistiku BiH.

PRAVO NA ŽALBU

Treba reći i da je prvobitna odluka da se potpiše ugovor sa Mladenom Tomaševićem  i da se popisni materijal skladišti u prostorijama kompanije Tomašević d.o.o. donesena  dan pred početak popisa. I tada je bilo  nelogičnosti. Na odluku o prihvatanju Tomaševićevog prostora za skladištenje materijala mogla se uložiti žalba, međutim samo nekoliko dana nakon,  tri statističke agencije u BiH donose identičnu odluku, samo ovaj put izbrisana je stavka – pravo na žalbu. Razlog ove izmjene do današnjeg dana je nepoznat.

PROVJERA

Početkom naredne sedmice očekuje se dolazak međunarodnog monitoring tima, angažovanog prema sporazumu Vijeća ministara BiH i Europske unije, koji će provjeriti aktivnosti obrade podataka popisa, ali i status popisne građe. Prema svemu sudeći, na samom početku posla monitoring tim će ustanoviti nepravilnosti jer će zakoračiti u nelegalne prostorije.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close