Popisivači sutra od devet sati kucaju na vrata

Do popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. godine ostalo je nešto manje od 22 sata, a sve tehničke pripreme su obavljene, kazao je danas na konferenciji za novinare direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi popis stanovništva BiH nakon onog obavljenog 1991. godine, bit će održan od 1. oktobra do 15. oktobra ove godine.

“Sav materijal je distribuiran na teren, podijeljen je popisivačima, oni su ga zadužili za svoje popisne krugove i obišli sa svojim kontrolorima popisne krugove kako bi se upoznali sa terenom na kojem će popisivati”, rekao je Milinović.

Popis će početi sutra u devet sati ujutro, a trajaće svaki dan do 21 sat. Svi popisivači su potpisali izjavu o povjerljivosti podataka, da će svi podaci koje budu dobili u vrijeme popisa za njih trajno ostati službena tajna.

“U procesu obrade podataka, svi individualni podaci će biti kriptovani. Ti podaci će biti odvojeni od ostalih podataka, iako će biti kriptovani. Šifra za kriptovanje će biti iz tri dijela, a svaka institucija će imati svoj dio šifre i niko neće bez ostale dvije institucije moći pristupiti podacima”, pojasnio je Milinović.

Prvi rezultati popisa biće poznati 90 dana od završetka popisa, odnosno u januaru neredne godine. Popisni materijali, po završetku popisa, biće smješteni u skladištu u Istočnom Sarajevu, što je takođe predviđeno zakonom, a tačno mjesto biće poznato u narednim danima.

Direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković istakla je kako su u svim jedinicama lokalne samouprave podijeljeni materijali, lokacije su popisivači obišli zajedno sa kontrolorima, kako bi se upoznali na vrijeme sa popisnim krugovima.

“Kada je riječ o popisivanju duž entitetske linije razgraničenja, geodetske uprave RS-a i FBiH pripremile su kartogrfasku dokumentaciju. Uspostavljena je tehnička linija za provođenje popisa, što znači da su tačno uspostavljene granice svih popisnih krugova. Potpuno je jasno koji popisivač će doći da popisuje koji popisni krug u skladu sa tom tehničkom linijom”, pojasnila je Čičković.

Kada je riječ o popisivanju Roma, direktorica Federalnom zavoda za statistiku Hidajeta Bajramović istakla je da je procenat potrebnih popisivača izračunat na osnovu procenta broja stanovnika u opštini iz popisa iz 1991. godine, te kako će popisivači imati i knjigu sa popisnicama svih nacionalnih manjina koje su zastupljene u BiH, te i popisnice na romskom jeziku.

Oko 19.000 popisivača učestvovaće u ovom popisu, a ukupno 25.000 osoba uključeno je u proces – popisivači, kontrolori i rezervni popisivači. Jedan popisivač popisivaće jedan popisni krug. Zakonom o popisu predviđeno je da će za popis budžet iznositi 46 miliona KM, u što je uključeno i 7,5 miliona eura granta koji je odobrila Evropska komisija.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close