Popis stanovništva u BiH završava se večeras u 21 čas

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini biće završen večeras u 21 čas, u predviđenom roku nakon trajanja od 15 dana.

Agencija za statistiku BiH juče je, na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa, uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da potvrde kako popis može biti završen.

Prvi preliminarni rezultati popisa bit će saopšteni nakon 90 dana, odnosno tri mjeseca.
Savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da popis neće biti produžen jer je na osnovu dobijenih potvrda s terena zaključeno da ovaj proces može biti završen na vrijeme kako je i predviđeno.

Najavila je da će popisni materijal iz lokalnih popisnih komisija iduće sedmice biti distribuiran u Centar za skladištenje, a priprema prostorija je već u završnoj fazi.

“Za rad u Centru za skladištenje potrebno je oko 300 ljudi, konkurs za prijem je raspisan, prijave smo dobili, ali nemam detaljniju informaciju o tome”, kazala je ona.

Potvrdila je da je popis ponovljen u pet popisnih krugova u Srebrenici, te da će i tamo sav proces do večeras u 21.00 sat biti završen.

Adembegović nije željela komentarisati navode medija o različitim neregularnostima u vezi s popisom, naglašavajući da Agencija niti Centralni popisni biro nisu dobili niti jedan zvanični dopis o bilo kakvim nepravilnostima.

Ona je naglasila da će popisivači protiv kojih je podnesena krivična prijava biti procesuirani u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Istaknula je da će Centralni popisni biro zvanični izvještaj o milion praznih popisnih listića koji su se pojavili na području BiH dobiti po završetku popisa, kada će i zauzeti zvanični stav o tom pitanju.

Takođe je podcrtala da za sada planirani budžet od 46 miliona KM za sve aktivnosti i faze popisa nije dolazio u pitanje.

ČIČKOVIĆ: POPIS U RS U FINALNOJ FAZI
U većini opština u Republici Srpskoj završen je popis stanovništva, domaćinstava i stanova, a popisivanje traje i danas sve do 21 časova, potvrdila je za Fenu direktorica Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković.

Danas, zadnjeg dana popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, kako je naglasila, sve aktivnosti se privode finalnoj fazi, kada je u pitanju ovaj bh.entitet.

“Juče je na sjednici Centralnog popisnog biroa donesena odluka da sve popisne komisije daju potvrde da se popisivanje završava večeras u 21 čas”, rekla je Čičković.

Sumirajući proteklih 14 dana popisa, ona je naglasila da je to bio kompleksan, složen i mnogo izazovan posao, kako u organizacionom, tako i u tehničkom i svakom drugom smislu.

“To nije za nas bilo neočekivano, ako se zna da na terenu ima 20.000 učesnika, te da taj posao treba organizovati i trebalo je ući u svaku kuću”, kaže Čičković i navodi da je bilo i različitih situacija, zavisno od popisivača ili stanovnika RS.

Ipak, sve statističke institucije i popisne komisije jedinica lokalne samouprave su, kaže, reagovale na vrijeme i te različite situacije su se rješavale na terenu.

Kada su u pitanju određene primjedbe u vezi s popisom koji je vođen proteklih dana, Čičković je naglasila da postoji kontrolni popis, odnosno postpopisna anketa koja treba da iskontroliše obuhvat i kvalitet popisa na odabranom uzorku, u skladu s međunarodnim standardima.

“To što pokaže kontrolna anketa biće određeni rezultat kako se radilo”, zaključila je direktorica Zavoda za statistiku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close