BiHPolitika

Ponovo odgođena sjednica Predstavničkog doma FBiH

Ponovo odgođena sjednica Predstavničkog doma FBiH: HDZ ne želi podržati oporezivanje igara na sreću

(Patria) – Šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH neće biti održana. 

Kako je novinarima u Parlamentu FBiH nezvanično rečeno, nema političke volje za održavanje sjednice na čijem dnevnom redu su važni reformski zakoni iz oblasti poreza.

Očito je da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nije spremna podržati Prijedlog zakona o dohotku, u kojem se predviđa povećanje poreza za igre na sreću i oporezivanje iznosa do 100 KM, koji do sada nije bio oporezivan. 

Podsjećamo, ova sjednica je trebala biti održana 9. oktobra. 

Pitanje koje je već godinama sporno HDZ-u su kladionice i oporezivanje igara na sreću. 

Uoči sjednice Predstavničkog doma FBiH: Hoće li SDA praviti ustupke HDZ-u o kladionicama?

Problem je član 40. Prijedloga zakona o dohotku, kojim je predviđeno da se oporezuju dobici do 100 KM. Druga, za HDZ problematična stavka je povećanje poreza za dobitke veće od 100 KM. 

Prema prijedlogu, porez na dobitke iznad 100 KM bio bi povećan sa 10 na 13 posto. 

Na dnevnom redu odgođene sjednice trebale su biti razmatrane sljedeće tačke: Prijedlog zakona o porezu na dohodak, Prijedlog zakona o doprinosima, Prijedlog Zakona o porezu na dohodak, Prijedlog Zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, te Prijedlog Zakona o Registru finansijskih izvještaja.

Predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović kazao je da je većina na Kolegiju Predstavničkog doma bila za odgađanje sjednice, kako bi se usaglasio veliki broj amandmana. 

Damir Mašić, šef Kluba SDP-a, zamolio je da se ove tačke ne stavljaju na dnevni red, dok se ne dogovori da na sjednici o doprinosima i dohotku bude i zakon o minimalnoj plati.

U nastavku zasjedanja, bit će održana sedma redovna sjednica.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close