BiHPolitika

Ponovljeni izbori u Stocu 19. februara?

Portparolka CIK-a Maksida Pirić je rekla da je CIK dobio dva rješenja iz Apelacionog odjeljenja Suda BiH kojim se odbijaju žalbe na odluku CIK-a

 

Vanredna sjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH bit će održana u nedjelju 5. februara i najvjerovatnije će tom prilikom biti raspisani ponovljeniizbori u Stocu koji bi trebalo da budu održani 19. februara, potvrdio je za BHRT član CIK-a Suad Arnautović.

 

Danas je CIK dobila je od Apelacionog odjeljenja Suda BiH rješenja kojim se odbijaju kao neosnovane žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku CIK-a o poništenju izbora u Stocu, čime su se stekli uvjeti da bude donesena odluka o raspisivanju ponovljenih izbora u tom mjestu.

 

Portparolka CIK-a Maksida Pirić je rekla da je CIK dobio dva rješenja iz Apelacionog odjeljenja Suda BiH kojim se odbijaju žalbe na odluku CIK-a.

 

Inicijativa za Stolac: Ne odustajemo od borbe

 

Iz Inicijative za Stolac ističu da su žalbe osnovane i najavljuju da neće odustati od borbe. Demir Mahmutćehajić iz Inicijative za Stolac rekao je da će u Inicijativi čekati obrazloženje i vidjeti da li se mogu žaliti na odluku CIK-a BiH vezano za istu tematiku.

 

“Ako se ne budemo mogli žaliti uputićemo apelaciju Ustavnom sudu BiH na kojem se još razmatraju naše tri apelacije vezane za skidanje sa liste”, istakao je Mahmutćehajić.

 

Izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra na dan Općinskih izbora zbog incidenata na biračkim mjestima.

 

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je odluke CIK-a BiH o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidata za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta LJubovića i Bože Raguža.

 

Ranije je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a BiH o smjeni općinske izborneadministracije u Stocu.

 

(BHRT)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close