Pomoć proizvođačima iz Željeznog Polja: Podijeljeno 100.000 sadnica maline i kupine

Protekle sedmice počela je raspodjela sadnica maline i kupine za 134 proizvođača iz Željeznog Polja i okoline koji su pretrpjeli štete u majskim poplavama ove godine.

Oslobođenje

Navodnjavanje

Kako je za Oslobođenje kazao Husejn Sinanović, direktor Zemljoradničke zadruge Poljar, sadnice i sistemi za navodnjavanje (kap po kap) obezbijeđeni su kroz dva granta USAID/Sida FARMA projekta, a dodijeljeni su ZZ Poljar i Udruženju Žepački patrioti.

“Ukupno će biti podijeljeno 102.800 sadnica, čime će se  zasaditi više od deset hektara površine. Raduje nas ova značajna podrška USAID/Sida FARMA projekta, kojom će se proizvodnja jagodičastog voća u Željeznom Polju i okolini vratiti na nivo prije poplava. Puno ljudi ovdje živi od maline, ali zbog pretrpljenih šteta nisu bili u mogućnosti ulagati u obnavljanje proizvodnje”, istakao je Sinanović.

Rekordni prinosi

Prema njegovim riječima, stanovnici ovog kraja već 13 godina bave se proizvodnjom maline i kupine, a majske poplave napravile su im velike štete, neki su u potpunosti izgubili parcele, dok su drugima nabujali potoci nasade prekrili plavnim materijalom. Određene štete prouzrokovane su i ogromnim količinama padavina, što je dovelo do gušenja korjenskog sistema i odumiranja biljaka, te će im ova pomoć dobro doći da obnove zasade i da nastave sa proizvodnjom.

“Uprkos velikim poplava i ogromnim štetama, oni proizvođači koji nisu pretrpjeli štete ove godine zabilježili su rekordne prinose, te se nadam da će proizvođači jagodičastog voća i u narednoj godini ostvariti značajne prihode od ove vrste proizvodnje, kako bi izdržavali svoje porodice”, kazao je Sinanović dodajući kako oni imaju više od 300 kooperanata.

Novi zasadi i u Hercegovini

Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH organizirala je protekle sedmice u Prozoru/Rami, Jablanici i Konjicu primopredaju sadnog materijala kupine i maline za jesenju sadnju za ukupno 26 korisnika.

Ukupno će na parcelama korisnika na području ove tri općine biti podignuto novih šest hektara maline i kupine. Proizvodnja na novopodignutim pilot-parcelama bit će praćena preporukama savjetodavaca, koji su prošli obuku za savjetodavce u okviru GIZ-ovog programa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close