Pomoć preduzećima koja rade lohn poslove

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH donijela je, na inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uputstvo o korištenju blanko sopstvene trasirane mjenice u carinskom postupku unutrašnje obrade po osnovu lohn posla.

“Uvođenjem vlastite blanko mjenice kao instrumenta obezbjeđenja naplate eventualnog carinskog duga, u ovom carinskom postupku, postiže se rasterećenje privrede za troškove obezbjeđenja bankarske garancije pri čemu nema uticaja na naplatu javnih prihoda”, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo je inicijativu za propisivanje mogućnosti korištenja vlastite blanko mjenice u postupku unutrašnje obrade po osnovu lohn posla podnijelo Upravnom odboru UIO BiH u septembru prošle godine.

Osnovni razlog za podnošenje inicijative jeste činjenica da su privredni subjekti morali obezbjeđivati bankarske garancije i za postupke unutrašnje obrade, kada se proizvodnja obavlja na osnovu ugovora o lon poslovima, što je ove grane industrije, prevenstveno tekstilnu i industriju kože i obuće, godišnje koštalo više od milion KM.

Iz Ministarstva podsjećaju da se radi se o niskoakumulativnim privrednim granama, koje zapošljavaju veliki broj radnika, uglavnom ženske populacije, niže i srednje stručne kvalifikacije, te nižih socijalnih kategorija.

Pored toga, radi se o granama privrede koje bilježe veoma dobre izvozne rezultate, jer dominantno mjesto u njihovoj proizvodnji, zauzima unutrašnja obrada i dorada, odnosno lohn poslovi.

“Prilikom uvoza ove robe i tokom trajanja ove procedure, domaća firma morala je obezbijediti carinskim organima bankarsku garanciju za svu tu robu, što je znatno uticalo na povećanje troškova proizvodnje, kao i na smanjenje konkurentnosti privrede BiH. Na ovaj način finansijsku korist su imale samo banke”, zaključjuje se u saopštenju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close