BiHPrivreda

Položaj radnika u BiH sve teži

Možda zvuči nevjerovatno, ali je činjenica da je prosječna plata u BiH u protekle četiri godine narasla, ni manje ni više nego – sedam maraka!

U aprilu ove godine, posljednjem mjesecu za koji postoje zvanični podaci Agencije za statistiku BiH, bh. radnik, u prosjeku, zaradio je 830 KM, a u istom mjesecu 2012. godine na tekući račun uplaćene su mu 823 marke.

Istovremeno, značajno su porasli troškovi života, pa je tako, prema podacima Saveza sindikata RS, sindikalna potrošačka korpa u aprilu 2012. koštala 1.793 marke, a u međuvremenu je skočila na 1.854 KM.

Ni prognoze, nažalost, nisu nimalo optimistične jer, kako naglašavaju poslodavci, ništa ne pokazuje da bi moglo doći do rasta plata u skorijoj budućnosti.

Pritom, sindikalne vođe ističu da je zabrinjavajuća činjenica da su troškovi života duplo veći od plata, te napominju da taj podatak dovoljno govori sam za sebe.

“Pokazuje se da ljudi u BiH, kako se odmiče vrijeme od nesretnog sukoba, svake godine sve teže i teže žive. Ne postoji u državi nikakva politika za poboljšanje socijalnog položaja građana i radnika”, kritikuje Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH. On je dodao da je, pošto smo prošle godine imali situaciju da svaki šesti bh. građanin zaspe gladan – već sada situacija još teža.

“Sada imamo bar jednog više gladnog, odnosno sedam ili osam. Bilo bi idealno kada bi neznatan procenat povećanja plata pratio i neznatno povećanje troškova života, što nije slučaj”, ocijenio je Šatorović. Istovremeno i iz udruženja za zaštitu potrošača napominju da armija radnika jedva sastavlja kraj s krajem.

“Pogotovo je teško radnicima zaposlenim u realnom sektoru, gdje su plate veoma male. Došlo je do poskupljenja troškova života i sada smo u situaciji da novac trošimo samo na režije”, kaže Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” Banjaluka.

Prema njegovim riječima, statistika, ali i činjenice, pokazuju da je životni standard u BiH, ali i u brojnim evropskim državama, sve lošiji. “Međutim, kod nas se to jako osjeti jer je ovdje životni standard duplo manji”, kazao je Srdić. Poslodavci tvrde da oni nisu krivi za “mršav” rast plata, a pritom imaju procjene koje se nikako neće svidjeti radnicima.

“S ovakvim političkim ambijentom i nestabilnošću, plate neće rasti, već će padati. Strani kapital uopšte ne dolazi. Dakle, teško je očekivati bilo kakav porast plata u BiH”, naglasio je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Zabrinjavajući pokazatelji položaja potrošača

Prosječna plata 830 KM

Potrošačka korpa  1.854 KM

Nezavisne novine

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close