BiHPrivreda

Poljoprivrednici u FBiH bi mogli tužiti vlast zbog malih novčanih podsticaja

Vlada Federacije BiH izmirila je u 2018. godini sva dugovanja prema poljoprivrednicima, ali do sada nijednom nije ispoštovan Zakon o poljoprivredi prema kojem iz Budžeta FBiH treba izdvojiti najmanje tri posto novca za podsticaje.

Kako nam je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, zadovoljni su što je dug izmiren i što je konačno isplata poticaja redovna, ali je novčani iznos i dalje nedostatan da bi bili konkurentni i krenuli izlaznom putanjom.

“Do sada je svaki put izgovor ministara bio da ne mogu ispoštovati zakon za izdvajanja od tri posto jer imaju dug. Sada više nema duga i u ovu godinu smo ušli čisti. Od rata nije ispoštovan zakon i dobijali smo maksimalno 2,75 posto, dok je za ovu godinu planirano malo više od 2,80 posto. Ali, 68 miliona KM je premalo za FBiH”, kazao je Bićo za Klix.ba.

Ističe da su ova izdvajanja mizerna i da ovim novčanim iznosima poljoprivrednici ne mogu pokriti troškove proizvodnje. Kazao je i to kako Republika Hrvatska u ove svrhe izdvaja 500 miliona evra iako je površinom koja se koristi za poljoprivredu ista kao u BiH.

“Tražićemo od novog saziva da se ispoštuju sva prava koja nam pripadaju, a ako do toga ne dođe, onda ćemo pokrenuti tužbu protiv Vlade FBiH. Tako su radili i drugi sindikati pa su povećali plaće državnim službenicima. Imamo blizu 70.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a u svakom ima blizu pet osoba pa neka razmisle koliko je to tužbi”, kazao je Bićo.

Podsjetio je kako podsticaji nisu ravnomjerno raspoređeni i da najviše novca ide na podsticaje za mljekare. Takođe, kazao je kako je Strategijom za poljoprivredu 2015.-2019. predviđeno po 130 miliona KM za 2018. i ovu godinu, ali da to nije ispoštovano.

“Sve se istrpilo zbog duga. Sljedeći se moraju držati zakona. Tražit ćemo i da se nastave redovno isplaćivati poticaji i više ne dozvoli da se dug prenosi iz godine u godinu”, poručio je Bićo.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close