Poljoprivrednici u BiH odlučili da se ujedine

Unija poljoprivrednika BiH održat će, kao reakciju na nedavne događaje u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja, pripremni sastanak danas u 13 sati u svojim prostorijama u ulici Podgaj 15, na Skenderiji u Sarajevu – najavili su Unija poljoprivrednika BiH i Green Council BiH.

Ističu da je “zbog neuspjeha vlasti da se dogovore oko uspostave neophodnih struktura za povlačenje EU fondova u sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, EU otkazala dva velika i značajna projekta za BiH”.
“Također, BiH prijeti i nemogućnost korištenja IPARD nepovratnih sredstava/fondova u narednih sedam godina vrijednosti više od 350 miliona eura koja su namijenjena direktno poljoprivrednicima u BiH.
Nemar vlasti i nemogućnost svih poljoprivrednika u BiH da izvoze u Hrvatsku nakon njenog pristupanja EU 1. jula ove godine, potakao je poljoprivrednike iz oba entiteta da se prvi put ujedine i prestanu biti isključivo biračko tijelo kojim se manipuliše te izvrše pritisak na vlasti BiH da sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja tretiraju kao stratešku oblast razvoja BiH”, navodi se u saopćenju.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close