BiHPolitika

Politika je pojas za spašavanje RTV sistema

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je nedavno kako je definitivno jasno da je problem finansiranja BHRT-a čisto političko pitanje, te smatra kako je izuzetno loša poruka ako naša zemlja dođe u situaciju da mora ugasiti BHRT. Direktor Media plan instituta Radenko Udovičić ističe da u ovom trenutku u BiH apsolutno nije moguće odvojiti pitanje Javnog RTV sistema od politike.

Ozbiljan problem

– Parlamenti su osnivači javnih servisa i oni kroz svoje zakone daju strukturalni okvir i omogućavaju finansiranje. Dakle, bez političara koji trebaju za nešto da dignu ruke, nije moguće postaviti i održavati okvir Javnog RTV informisanja. Naravno, u stabilnim i demokratičnijim sistemima, to dizanje ruku neće biti uslovljavano i u konekciji sa pritiscima na medije, odnosno njihovu uređivačku politiku. Međutim, iako nema sumnje da su na Zapadu javni servisi mnogo profesionalniji, i oni su sadržajno itekako u skladu sa većinskim javnim mnijenjem, često i većinskom vlasti i establišmentom. A kod nas imamo najmanje tri većinska javna mnijenja i to je jedan ozbiljan problem, kazao nam je Udovičić.

Ističe da gotovo da nema šanse da će, prije svega hrvatske stranke, propustiti priliku koja im se vjerovatno nikada više neće ukazati, da otpočnu rekonstrukciju javnog RTV sistema u smislu dobijanja hrvatskog kanala. Ni srpske partije iz RS-a, dodaje, bez čijeg glasa se ništa ne može učiniti, insistiraju na još većoj samostalnosti RTRS-a, odnosno značajno drugačijim omjerima raspodjele neke buduće RTV takse.

– Jednostavno rečeno, sistem se našao u strašnom političkom procjepu. Partije sa sjedištem u Sarajevu, bilo da su pozicija ili opozicija, insistiraju da se aktuelni zakon provede. Međutim, nešto što se nije 12 godina uspjelo provesti, nema šanse, pogotovo sada kada imamo političku i etničku krizu mnogo snažniju nego proteklih godina. Ako svi ostanu na svojim pozicijama, sistem, a prije svega BHRT, propast će. Potrebno je napraviti duboki kompromis. Mada se plašim da je za to već kasno, kaže direktor Media plan instituta.

Ono na čemu se trebalo još prošle godine raditi, naglasio je, jeste modifikacija sistema koji bi uvažio želju dijela građanske javnosti za multinacionalnim medijem, bošnjačkih političkih partija koje žele status quo plašeći se daljeg razjedinjavanja države, kao i zahtjeve hrvatskih i srpskih partija koji žele dodatne etničke i entitetske garancije.
Predsjednik Kluba BH novinari Siniša Vukelić iz Banje Luke smatra da će se depolitizacija javnih servisa desiti tek kada depolitizujemo i sve ostale oblasti kojima je politika metastazirajući, sastavni dio, poput sporta, kulture, upravljanja javnim preduzećima, pravosuđa, obrazovanja…

Začarani krug

– Javni servisi su, to je javna tajna, pod dirigentskom palicom vladajućih koji su svjesni da za opstanak na vlasti trebate tri stvari pod kontrolom, medije, novac i policiju. Kako ih odvojiti? Obezbjediti stabilne izvore finansiranja na koje ne mogu uticati političari, izabrati UO i Programske savjete u kojima ne može sjediti niko ko ima bilo kakve veze sa politikom u posljednjih pet godina, postaviti profesionalne menadžere i urednike sa iskustvom i reputacijom, transparentno povlačiti sve poteze, provesti profesionalnu edukaciju zaposlenih, kaže Vukelić.

Vlast neće svjesno, ističe, da od njih napravi finansijski nezavisne sisteme, jer finansijski nezavisne je teško kontrolisati.

– Ovako, držeći im glavu nisko iznad vode, strah i autocenzura efektivno daju za političare izuzetno povoljne rezultate, poručuje Vukelić.

Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić plaši se da se vrtimo u začaranom krugu.

 Bajić: Tješenje neizlječivog bolesnika - Politika je pojas za spašavanje RTV sistemaBajić: Tješenje neizlječivog bolesnika

– Mi koji proizvodimo program na BHRT-u, uostalom, poput valjda svakog novinara na svijetu, nezavisnost u radu smatramo svojim imperativom. No, politika je taj pojas za spašavanje koji bi nam neko trebao dobaciti u posljednjem trenutku. Svi, menadžment, Upravni odbor pa i mi zaposleni, apelujemo da se politika ozbiljno prihvati rješavanja našeg problema. Istovremeno, ne bismo da budemo dužnici politike. Situacija je trenutno takva, kaže Bajić.

U svim javnim debatama, dodaje, svjedoci smo da političke partije prebacuju vruć krompir jedna drugoj, a na riječima su “puni razumijevanja za našu egzistenciju”.

– Sve me to podsjeća na tješenje neizlječivog bolesnika. Odlučan nastup međunarodne zajednice, makar se to očitovalo “udaranjem u cjevanicu ispod stola”, izbio bi iz šaka lokalnim političkim kockarima bar jednu jaku kartu u političkom pokeru. Sindikalna organizacija BHRT-a je menadžmentu i prethodnom sazivu UO nudila da svi zajedno dovedemo političke elite pred svršen čin, da ponudimo neka logična, provodljiva, profesionalno osmišljena, ako hoćete etička rješenja. Nažalost, udarili smo u “zaključana vrata”, poručuje Bajić.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić smatra da je javne servise u BiH nužno odvojiti od politike ukoliko želimo biti normalna, demokratska i moderna evropska država. Ovo što sad imamo je, kaže, neodrživo zbog potpune destrukcije misije i vrijednosti javnog informiranja od političara i njihovih jeftinih trgovina, blokada i opstrukcija u PSBiH, kao i na entitetskim nivoima.

– Naravno, rame uz rame sa političkim rušenjem javnih servisa idu i podanička i oportuna ponašanja upravnih odbora, dovedenih i plaćenih da unište i ono malo profesionalnog dostojanstva i ljudske časti među uposlenicima javnih servisa. Rješenje ove agonije nije jednostavno, ali je moguće, naglašava Rudić.

 Rudić: Moguće je riješiti agoniju - Politika je pojas za spašavanje RTV sistemaRudić: Moguće je riješiti agoniju

Ultimativni zahtjev

Predlaže da evropske institucije stave moratorij na sve aktivnosti i sastanke sa bh. zvaničnicima dok u Parlamentu BiH ne usvoje privremeno rješenje o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju. Prema njenom mišljenju, drugi korak bi trebao biti ultimativni zahtjev uposlenika javnih servisa za reformom PBS-a i odgovarajućih zakona, a koja će uključivati, između ostalog, transparentan, apolitičan, pošten i zasnovan na stručnim kompetencijama izbor članova upravnih odbora, direktora i urednika.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close