Politički lideri iz BiH ponovo u Briselu

EU i BiH po treći put na visokom nivou, u utorak (1.10.) u Briselu razgovaraju o primjeni presude Sejdić-Finci, uspostavljanju koordinacionog mehanizma i prilagođavanju trgovinskog sporazuma sa Hrvatskom.

Dijalog na visokom nivou o pristupnom procesu BiH pokrenut je u junu prošle godine na inicijativu Evropske komisije sa ciljem da se pomogne toj zemlji na putu njenog približavanja EU.

Više od godinu dana kasnije, od dogovorene Mape puta malo toga je ispunjeno, a početni entuzijazam bh. političara oko dogovora ostao je samo na riječima izgovorenim u Briselu. Istovremeno, poruka EU ostala je ista: bez implementacije presude u slučaju Sejdić-Finci i uspostavljanja koordinacionog mehanizma kako bi BiH, efikasno, jednim glasom, mogla da razgovara sa Briselom u procesu pristupanja, napretka na putu ka EU neće biti.

„BiH je zakočena ovim problemima i zaista je potrebno da vidimo da politički lideri iz BiH u Briselu razgovaraju, da se dogovore ili nađu način za pronalaženje rješenja. U suprotnom, BiH će nastaviti da zaostaje u regionu, dok sve druge zemlje idu naprijed“, kaže za DW, portparol komesara za proširernje, Peter Stano.

EK: Dogovor u BiH je moguć

U Evropskoj komsiji (EK) kažu da na sastanku u utorak (01.10.) u Briselu, očekuju čak 17 političkih predstavnika iz BiH.

Imajući u vidu činjenicu da je posljednji sastanak na visokom nivou, zakazan za april u Mostaru, komesar File otkazao zbog „nedostatka posvećenosti i volje za kompromis među političarima u BiH“, kada se radi o EU pitanjima, u Evropskoj komisiji očekuju da u utorak od samih političkih lidera čuju „šta je u međuvremenu postignuto“: „Niko ne može da kaže da nama nedostaje posvećenosti u ovom poslu.

Ono što želimo da vidimo je posvećenost druge strane“, objašanjava Stano. „Zato i organizijemo ovaj sastanak jer mislimo da je dogovor moguć i da je rješenje neophodno jer je u interesu naroda. Ako izabrani predstavnici naroda zaista predstavljaju svoje građane, onda je logično očekivati da dođu do rješenja.“

Koji je zajednički put napred?

Nezvanično međutim se u EU može čuti da nemalo puta ono što je „logično“ jednoj strani ne mora da bude i tako i drugoj, pogotovo na Balkanu. Brisel je tako već vidio i kritikovao obećanja bh. političara koja su ostala samo na izgovorenom. Do sada sankcija, sem onih koje trpi sam narod BiH zbog „tapkanja u mjestu“ zemlje na putu evrointegracija, nije bilo.

Dan poslije sastanka u Briselu, kome će, pored zvaničnika Evropske komsije, prisustvovati i predstavnici Savjeta Evrope i Venecijanske komisije, Savet Evrope bi trebalo da raspravlja o situaciji u BiH i već trogodišnjem odlaganju primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Evropski diplomatski izvori zato ukazuju da bi ova treća runda dijaloga EU i BiH morala da dovede do konkretnog napretka kako bi se izbjegle dalje posljedice po BiH.

Autorka: Marina Maksimović

Odgovorna urednica: Belma Fazlagić-Šestić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close