Politička previranja jedan od razloga lošeg stanja u bh. privredi

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Ahmet Egrlić izjavio je da je stanje u domaćoj privredi izuzetno teško i da su neki od razloga za takvo stanje politička previranja i loša zakonska regulativa, što ograničava šanse za razvoj.

“Bh. privreda je na određeni način preživjela recesiju i ima blagi rast i blago povećanje izvoza, međutim s time ne možemo biti zadovoljni. Nadam se da će naše vlasti naći načina da udovolje potencijalnim investitorima i osiguraju povoljniji ambijent za ulaganja”, kazao je Egrlić.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas je organiziran Info-dan za privrednike o temi „Međunarodne organizacije – mogućnosti podrške privredi Bosne i Hercegovine.

Egrlić je prije početka tog skupa kazao da će biti prezentirane mogućnosti podrške firmama putem inostrane bilateralne i multilateralne pomoći međunarodnih organizacija. Neće se govoriti samo o finansijskoj pomoći, dodao je Egrlić, nego i o drugim vidovima podrške poput tehničke pomoći, povezivanja sa poslovnim partnerima iz inostranstva i slično.

Direktor Euro-info korespodentnog centra (EICC) VTKBiH Senad Hromić rekao je da će današnjem skupu prisustvovati značajan broj predstavnika ekonomskih odjela ambasada koji će prezentirati usluge koje nude kao dio svojih redovnih aktivnosti, a od kojih privreda može imati koristi.

“Odziv više od stotinu registriranih učesnika govori o interesu za tu temu. Posebno nam je bitno da kao rezultat ovog događaja dobijemo jasniju sliku i poduzmemo naredne korake kako bi pomogli privredi”, dodao je Hromić.

Predstavnik Švedske međunarodne agencije za razvojnu saradnju (SIDA) Nedim Bukvić, koji će danas predstaviti Challenge fond, kazao je da je taj fond namijenjen isključivo privatnom sektoru.

Po njegovim riječima, to je otvoreni fond koji ima tri ciklusa i na koji mogu aplicirati mikro i mala preduzeća iz svih sektora.

“Ideja je nastala jer u Švedskoj ima dosta bh. dijaspore. Neki od njih su se vratili i investirali u BiH, gdje vode uspješna preduzeća. Obraćali su se Ambasadi sa zahtjevima za određeni vid podrške, tako da je ovo jedan od instrumenata koji je nastao, između ostalog, kako bi se udovoljilo tim zahtjevima”, rekao je Bukvić.

Dodao je da Fond raspolaže sredstvima od oko 500.000 eura, a firme koje apliciraju moći će dobiti maksimalno 30.000 eura.

Rukovodilac programa za ekonomski razvoj pri Ambasadi Švicarske u Sarajevu Almir Tanović kazao je da je Švicarska ove godine objavila novu strategiju za saradnju sa BiH za period od 2013. do 2016. godine, koja se fokusira na ekonomiju, zapošljavanje, lokalnu upravu i zdravstvo.

“U domenu ekonomije i zapošljavanja radimo na nekoliko područja. Kada je u pitanju zapošljavanje, radimo na obukama koje su potrebne mladim ljudima i nezaposlenima za profile koje traži tržište rada. Također, kroz program SIPPO, u saradnji sa VTKBiH, radimo na podršci izvozu iz BiH u Švicarsku i Evropsku uniju”, kazao je Tanović.

Dodao je da kroz SECO Start-up Fund (SSF) rade i na podršci investicijama iz Švicarske, a kao pozitivne primjere naveo je investicije u bh. firme – Bontex u Maglaju, Standard u Prnjavoru i Juwal u Mostaru.

“Aktivni smo i na području stvaranja boljeg poslovnog okruženja kroz porezne reforme u BiH”, naveo je Tanović.

Feana

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close