Politička jesen u FBiH: Nada u zdrav razum

Nakon BPS-ovog napuštanja federalne većine prije sedam dana, još nema konkretnih naznaka o tome ko bi mogao biti novi partner HDZ-a BiH, SDA, SBiH-a i A SDA. Može se očekivati da se i o rješavanju problema nepostojanja federalne većine razgovara na sastanku predstavnika SDA i HDZ-a BiH, koji se najavljuje za subotu u Mostaru.

Neodgovornost

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i jedan od potpredsjednika SDA Edin Mušić kaže da će se u Mostaru razgovarati na liderskom, ali i na nivou predstavnika obje stranke na nivou Federacije i na nivou države i to o operativnim pitanjima.

– Vidim mogućnost da se formira većina, uvijek postoji ta mogućnost. Nisam siguran da li je BPS u potpunosti i izašao iz većine, jer ne vidim suštinski razlog za njihovo napuštanje većine. Nije sve samo na SDA i drugi trebaju dati svoj doprinos. Mislim da je posrijedi politička neodgovornost pojedinih partija naspram građana koji su im dali podršku na izborima. Svako ima odgovornost srazmjerno dobivenoj podršci, smatram da su neki malo nekorektni i prema SDA, kaže Mušić.

Shodno izjavama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, formiranje stabilne federalne većine može se očekivati u narednim mjesecima, a on nije optimist kad je u pitanju koaliranje sa manjim strankama. Čović najavljuje i nastavak razgovora sa SBB-om.

– Mi kao stranka činimo sve da u ovoj BiH izgradimo prije svega bolje društvene odnose, pa u kontekstu toga i političke prilike i sve ono što je dobro u BiH. U tom smislu, evo, i zakazujemo sastanke sa svima, da vidimo kako unaprijediti te društveno-političke odnose, ustabiliti parlamentarne većine i napraviti nešto što je potrebno Bosni i Hercegovini, a što se zove napredak, smatra Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Zarobljenici situacije

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić kaže da je proteklih dana razgovarao telefonom sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.
– Nama u SBiH ovo stanje ne odgovara, jednostavno smo u nekom vakuum procesu. Osjećamo dio odgovornosti prema građanima, jer smo postali dio većine, a nemamo mehanizme da bilo šta učinimo i doprinesemo boljitku građana. Upozorili smo i ljude iz SDA da se ovo treba rješavati što prije za dobrobit svih nas, da možemo stati odgovorno pred građane. Očekujem da se nešto poduzme, da li su to razgovori između Čovića i Izetbegovića, da li eventualno novi razgovori sa Martinom Ragužom (lider HDZ-a 1990; op.a) i Fahrudinom Radončićem (lider SBB-a; op.a)… Ovo stanje nije rješenje i ne mogu shvatiti ovu situaciju, kaže Jerlagić.
On ističe da su svi zarobljenici ove situacije, te se nada “zdravom razumu, kako bi se došlo do rješenja i da se pređe preko sujeta, kako bi se sklopila većina i počelo raditi”.

– HDZBiH i SDA su relativni pobjednici izbora i na njima je da nađu partnere. Mi želimo našim odgovornim pristupom nešto učiniti. Iz svih razgovora sa Izetbegovićem proizilazi da savez SDA, SBiH i A SDA nije upitan, rekao je Jerlagić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close