Političari bi u nove kredite, javnost podijeljena

Delegacija MMF-a boravi u BiH kako bi nastavila razgovore u okviru osmog pregleda po stand-by aranžmanu dogovorenom prije dvije godine. BiH je do sada dobila ukupno 478,5 miliona maraka, a do Nove godine trebala bi dobiti još dvije tranše kredita od po 134 miliona maraka. No, s obzirom da nova vlast nakon izbora još nije formirana neizvjesno je hoće li novci biti uplaćeni. U izjavama političara moglo se čuti kako nakon isteka ovog aranžmana treba pregovarati o novom. Javnost u BiH je podijeljena treba li se i dalje zaduživati kod međunarodnih finansijskih institucija s obzirom na to da se kreditima krpe budžetske rupe.

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, ovih dana razgovara sa predstavnicima entitetskih i državne vlasti, o ispunjavanju uslova za naredne dvije tranše kredita u iznosu od po 134 miliona KM. No, ministar finansija FBiH u tehničkom mandatu Ante Krajina smatra da nije realno očekivati novac do iduće godine, jer još nije formirana nova vlast.

”Naše je uvjerenje u Ministarstvu finansija FBiH i Vladi da će ta realizacija uslijediti vjerovatno u 2015. godini. Želim vjerovati da će novoizabrana vlast i izvršna i zakonodavna prihvatiti i nastaviti Stand by aranžman sa MMF-om, a takođe nastaviti i sa reformama”, kaže Krajina.

U MMF-u ipak smatraju da određene obaveze, koje su dovoljne za zaključenje pregleda, mogu ispuniti i vlade u tehničkom mandatu, tako da nema potrebe da se čeka konstituisanje parlamenata. Riječ je o unapređenju poštivanja poreznih propisa i borbi protiv poreznih prevara, jačanju stabilnosti finansijskog sektora i jačanju supervizije bankarskog sektora, te zauzdavanje potrošnje vlada koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava.

Dok se ministar Krajina nada da će nove vlasti ispuniti uslove i nastaviti zaduživanje kod MMF-a, novi – stari predsjednik RS Milorad Dodik poručio je nedavno da njega aranžmani sa ovom institucijom ne zanimaju.

”Mislim da je nekoretktno ponašanje MMF-a po ovom pitanju, stalno osporavanje dogovorenih ranijih procedura i tranši. Oni to uvijek upakuju kako nešto nije ispoštovano, ali oni ne poštuju dogovor i ne doznačuju novac. Ne znam da li će biti dalje saradnje, veoma je teško zaobići MMF, ja bih ga rado zaobišao, ali će biti teško”, kaže Dodik.

Ekonomistica Svetlana Cenić ocjenjuje da se vladajuće strukture tako ponašaju jer se pokazalo da uslove koje MMF postavi nije neophodno do kraja ispuniti da bi se dobila kreditna sredstva.

Svetlana CenićSvetlana Cenić

‘Mnogo stvari koje su potpisali prethodnih godina ništa nije završeno. Podsjetiću na onu godinu kada je Vlade RS ‘pokušavala’ da napravi uštede javne potrošnje od nekih 15-tak miliona u budžetu jer kako kažu tako je tražio MMF da bi se nastavio Stand by aranžman, a onda se na kraju godine pokazalo da ne samo da nisu napravili uštede nego su potrošili 100 miliona KM više, a MMF nije ništa rekao.”

Cenić napominje da vladajuće strukture u BiH kreditna sredstva troše za popunjavanje rupa u budžetu umjesto za oporavak privrede.

”Šta radi vlast? Zaduži se i ono što većina građana BiH ne zna. Sigurna je otplata inostranih kredita. Rate se skidaju sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a ono što ostane od toga živimo. Što se više vlasti entiteta zadužuju i što je veća otplata tog duga manje ima sredstava za raspodelu entitetima, a od entiteta ka kantonima i opštinama i već negde prvih šest meseci ove godine 9,8 posto su bile zakinute opštine pa i kantoni u prihodima, jer je gro sredstava išlo na otplatu inostranog duga’‘, objašnjava Cenić.

Dok nove stare vladajuće strukture ipak zagovaraju dalje zaduživanje koje je kako kažu neophodno za konsolidaciju budžeta vanjski dug BiH porastao je za posljednje tri godine na gotovo 8 milijardi KM. Pomoćnica ministra finansija i trezora BiH u sektoru za javni dug Zakira Muratović kaže da godišnje BiH izdvaja gotovo 800 miliona KM za plaćanje duga.

”Dospjele obaveze po vanjskom dugu servisirane su redovno. Do 30.9. ove godine uplaćeno je 639,9 miliona KM , do kraja godine biće uplaćeno još 120 miliona KM.”

A što se tiče strukture kreditnih zaduženja BiH najviše duguje upravo MMF-u, navodi Muratović.

”Dug prema MMF-u je milijardu i 93 miliona, EBRD-u 767 miliona, a Svjetskoj banci milijardu i 777 miliona KM duga.”

Ekonomistica Cenić stoga upozora da je BiH već u dužničkom ropstvu i da bi to trebalo biti prioritetno pitanje novih vlasti u BiH prije nego što otpočnu razgovore za nove kreditne aranžmane.


Mirna Sadiković

sadikovicm@rferl.org

Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji “Nezavisnih novina”, a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje vijesti i radijske emisije za BiH, kao i televizijski magazin RSE – TV Liberty.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close