Policija u Sarajevu pronašla tek svaki četvrti ukradeni automobil

Tek svaki četvrti automobil koji bude ukraden u Sarajevu vrati se njegovom vlasniku, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Prema statističkim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na području Sarajeva u prvih šest mjeseci 2014. godine prijavljena je krađa 430 motornih vozila, a vraćeno je tek 108 vozila, ili 25 posto od ukupnog broja ukradenih vozila.

Za ovako lošu situaciju građani krive policiju. Oni kojima je ukradeno vozilo tvrde da policija sporo reaguje, nemaju uvezan sistem između policijskih stanica u zemlji i jako slabu, ili skoro nikakvu komunikaciju sa Graničnom policijom. Također, građani tvrde da policija najčešće zna gdje idu ukradena vozila, ali da je nemoćna da bi razbila takve lance automafije.

Iz MUP KS, pak, tvrde da situacija ni izbliza nija onakva kakva se čini. Potjernice za ukradenim vozilima raspisuju se odmah po prijavi vlasnika, a dobro funkcioniše i koordinacija između policijskih agencija.

– Vozilo mi je ukradeno 19. juna ove godine ispred jednog sarajevskog hotela. Niko nas nije zvao za otkup. Inspektor u Sarajevu me savjetovao da zovem Državnu graničnu službu (DGS) i da im dam podatke o automobilu. Pitala sam se zar to ne treba uraditi policija? I zaista, saznala sam nakon pet dana da je automobil u Srbiji. Djevojka koja radi u DGS-u mi je dala tu informaciju. Tu noć u Sarajevu su ukradena još dva vozila. Sada se pitam kako je moguće da ukradeni automobil izađe iz države?! Zar službenici DGS ne bi trebali dobiti podatke koja vozila su ukradena, i da prate da li će se ona pojaviti na granici – požalila se jedna čitateljka.

Iz MUP KS tvrde da iako statistički pokazatelji govore da njihovi službenici pronađu tek 25 posto ukradenih motornih vozila, taj broj daleko je veći obzirom da je od početka godine do danas pronađen veliki broj rastavljenih automobila, čiji će broj biti poznat nakon što se izvrše potrebna vještačenja. Navode i to kako se i potjernica za ukradenim vozilom raspisuje u rekordnom roku, no često nije moguće ući u trag ukradenim vozilima.

– Procedura raspisivanja potrage za otuđenim vozilima je takva da se odmah nakon što mjesno nadležna policijska stanica zaprimi zvaničnu prijavu od legitimnog vlasnika da je vozilo otuđeno, ovakvi podaci se odmah unose u jedinstvenu bazu podataka otuđenih vozila na području BiH, te su na taj način, u toku vršenja provjera u ovoj bazi vidljivi za sve policijske agencije, što znači da se potraga za ovakvim vozilom raspisuje odmah – tvrde iz MUP KS za agenciju Patria. No, dodaju da to nije slučaj kada vlasnik ili korisnik otuđenog vozila u momentu prijave otuđenja kod sebe ne posjeduje identifikacione podatke za otuđeno vozilo u smislu broja motora ili šasije.

– Tad može doći do kašnjenja unosa podataka, a samim tim i raspisivanjem potrage za pojedinim vozilom, s tim da se vodi računa da vlasnici ili korisnici u što kraćem roku dostave identifikacione podatke za otuđeno vozilo – navode iz MUP-a KS.

Komunikacija između policijskih agencija, tvrde dalje iz MUP KS, također je dobra. Obavlja se posredstvom operativnih centara policijskih agencija telefonom ili postojećim sistemima veze.

www.magazinplus.eu – NAP

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close