Općine BiHPolitika

“Pokret za Evropu” od petka zvanično na političkoj sceni BiH

Danas je u zgradi Delegacije EU u BiH održan sastanak sedam nezavisnih načelnika i gradonačelnika u BiH sa Larsom-Gunnarom Wigemarkom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, saznaje N1.

Sastanku su prisustvovali Lars Gunnar Wigemark, njegov zamjenik i saradnici, te Fuad Kasumović (gradonačelnik Zenice), Amra Babić (načelnica Visokog), Muhamed Ramović (načelnik Goražda), Ibrahim Hadžibajrić (načelnik Općine Stari grad Sarajevo), Zlatko Hujić (načelnik Bosanskog Petrovca), Sead Džafić (načelnik Kalesije), Zikrija Duraković (načelnik Bužima).

Uoči sastanka u Delegaciji EU podršku ovoj platformi dao je i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Podrška je stigla iz Lukavca, Zavidovića i drugih općina u zemlji.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i stavovi. ‘Pokret za Evropu’ je dobio apsolutnu podršku za ono što smo obrazložili. Takva ideja za BiH ima podršku Delegacije EU“, rekao je za N1 Fuad Kasumović.

On je kazao da su se svi učesnici sastanka složili kako druge ideje nema i da građani BiH moraju nešto poduzeti s obzirom da trenutno stanje ne vodi ničemu dobrom.

Mi imamo zdravu ideju na čijoj platformi radimo. Drago im je da su naše želje Evropa, smirivanje političke situacije i zajednički rad sa političarima i građanima svih naroda u BiH.”

Kasumović je ponovio kako je ova platforma jedina istinska alternativa trenutnoj situaciji u državi, te da neće biti politička stranka. On je istakao da se razgovori vode na svim nivoima i sa mnogim političarima.

I to su veoma uspješni razgovori. Mi nećemo da pravimo greške. Ne želimo glasova ni SDA, ni HDZ-a ni SNSD-a. Mi ćemo građanima ponuditi potpuno novi koncept.

Da tzv. Pokret za Evropu ima snažnu podršku EU potvrdila je i Amra Babić, načelnica Visokog.

Razmijenili smo razmišljanja, razgovarali o aktuelnoj političkog situaciji i o radu lokalnih samouprava, kao i o kočnicima u razvoju BiH i njenoj budućnosti“, rekla je Babić za N1.

Ona je istakla da je EU bitno da ima prijatelje među nezavisnim kandidatima.

Pronašli smo zajedničke interese i dobili podršku“, dodala je Babić.

U petak će u Bosanskom Petrovcu biti održan sastanak na kojem će biti potpisan dokument platforme.

N1

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close