Pojednostavljen prelazak humanitarne pomoći preko granica BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH donijela je odluku da carinske ispostave Bihać, Gradiška, Brod, Orašje, Brčko, Zvornik, Sarajevo, Aerodrom Sarajevo i Trebinje rade 24 sata dnevno za sve humanitarne pošiljke namijenjene područjima pogođenim poplavama u BiH.

Uprava je uputila dopis i svim nadležnim inspekcijskim službama da u pomenutim carinskim ispostavama organizuju dežurstvo kako bi se te pošiljke ocarinile u što kraćem roku.

“Roba namijenjena u humanitarne svrhe područjima pogođenim poplavama u BiH bit će oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina, odnosno carina i PDV-a, uz ispunjenost uslova propisanih zakonskim i podzakonskim aktima. To konkretno znači da se u svakom pojedinačnom postupku u carinskim ispostavama podnosi carinska prijava uz zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina u skladu s čl. 9. ili 10. Priloga Zakona o carinskoj politici BiH, odnosno roba za žrtve nesreća ili roba za dobrotvorne ili humanitarne organizacije”, navedeno je u saopćenju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodaje se kako je vrlo važno naglasiti da primalac takve pišljke može biti regostrovana humanitarna organizacija u BiH, organ javne uprave u BiH ili javna organizacija u BiH.

“Pored jasno navedenog primaoca humanitarne pošiljke, mora postojati i ostala dokumentacija iz koje se jasno može identifikovati ko je pošiljalac humanitarne pošiljke, specifikacija robe i izjava pošiljaoca da se radi o robi koja se poklanja ili donira u humanitarne svrhe za područja pogođena poplavama u BiH”, navode iz ove institucije.

Osim toga, uz ovako uredno podnesenu carinsku prijavu i domumentaciju, a ukoliko se radi o robi koja zahtijeva poseban inspekcijski nadzor ili dozvolu za uvoz, pribavlja se i ta propisana dokumentacija izdata od nadležnog organa.

Uz sve ispunjene uslove, donosi se rješenje o oslobađanju od plaćanja uvoznih dažbina, čime se završava carinski postupak i roba može biti upućena krajnjem korisniku.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close