Poguban trend: Za 12 godina broj Bošnjaka koji su glasali u RS smanjen tri puta!

Broj Bošnjaka koji glasaju u Republici Srpskoj drastično pada na svakim izborima, a od 1998. godine do 2010. godine, taj broj je više nego trostruko manji, pokazala je analiza izbornih trendova koju su uradili statistički stručnjaci, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Istovremeno, broj Srba u RS koji glasaju raste iz izbora u izbore.

Naime, na osnovu podataka o broju glasova koji su sakupili bošnjački kandidati i stranke u manjem entitetu, na izborima 1998. godine u RS je glasalo nešto više od 160 hiljada Bošnjaka. A, 12 godina poslije, na proteklim izborima, glasalo je samo 55 hiljada Bošnjaka!

Analiza koja je otkrila stravičan pad izlaznosti protjeranih Bošnjaka u RS, dostavljena je i političkim strankama. Pad u broju Bošnjaka koji glasaju na izborima je rezultirao i drastičnim padom zastupljenosti najbrojnijeg naroda u BiH u manjem entitetu.

Tako je 1998. godine u Narodnu skupštinu RS izabrano 18 poslanika, a danas ih ima samo četiri, po dva iz SDA i SDP-a.

Prema urađenoj analizi, Bošnjaka je 1998. godine izašlo 160.000, 2000. godine ih je glasalo 118.000, dvije godine kasnije 77.000, 2006. godine je glasalo 58.000, a na proteklim izborima samo 55.000.

Za to vrijeme, broj Srba u RS koji su glasali, također, bio je u padu, ali je od izbora 2006. godine u porastu. Tako ih je, prema ovoj analizi, 1998. godine na izbore izašlo 588.000, 2002. samo 441.000, dok ih je na proteklim izborima 2010. godine bilo 558.000.

Rezultati ove analize pokazuju mnogo toga, ponajviše katastrofalnu politiku povratka, odnos entitetskih vlasti prema protjeranim Bošnjacima, ali i odgovornost stranaka iz FBiH koje nisu uložile dovoljno u animiranje Bošnjaka da glasaju na izborima u mjestima odakle su protjerani.

Sudeći prema mišljenju stručnjaka sa kojima su razgovarali novinari agencije Patria (NAP), a koji su učestvovali u izradi analize, uspostavljanje zajedničke liste na inicijativu udruženja “1. mart“ je dobar korak, ali definitivno nedovoljan i neadekvatan da se promijeni poguban trend za Bošnjake u RS.

– Ukoliko već sad, pola godine pred izbore, ne bude pokrenuta snažna politička akcija, ali ne samo nevladinog sektora i pojedinaca, nego sa samog vrha političke moći, da se animiraju Bošnjaci iz RS da glasaju na izbore, u manjem entitetu će nabrojniji narod u potpunosti nestati kao politički faktor – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, akcija koja je pokrenuta pred prošlogodišnji Popis stanovništva, a koja je imala za cilj javnost informirati o važnosti tog Popisa, pokazala je da je moguće animirati narod u BiH. Za to je, kako nam rečeno, potrebno uložiti veliki politički i društveni napor i određene resurse.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close