Pogledajte tijelo monaha koje nije istrunulo ni poslije 80. godina od smrti!

Tijelo monaha Hambo Lame Itigalova nije istrulilo ni poslije više od 80 godina od smrti! Stručnjaci tvrde da je jasno da Itigilov nije živ jer ne može da ustane i hoda, ali navode da on, odlaskom na ”onaj” svijet u stanju meditacije, nije otišao u smrt, već u drugo stanje.

Budistički monah Hambo Lama Itigalov iz sibirske republike Burjatije, predstavlja jednu od najvećih svjetskih misterija jer njegovo tijelo, iako je umro 1927, ni do dan-danas, nije istrulilo! Lamini zglobovi se savijaju, meka tkiva se pod pritiskom ugibaju kao kod živog čovjeka i njegovo tijelo je očuvano kao da je umro prije 36 sati.

Kada je septembra 2002. u mjestu Huhe-Zurhen otvoren drveni sarkofag sa njegovim posmrtnim ostacimau, u prisustvu zvaničnika i budističkih sveštenika, ustanovljeno je da je tijelo netaknuto vremenom i da se nalazi u istoj “lotos” pozi u kojoj je umro meditirajući. Inače, Itigalov je zavještao da se njegovo tijelo ekshumira, a to je urađeno u tri navrata – 1955, 1972. i posljednji put 2002. godine. Sva tri puta ustanovljeno je da na njemu nema znakova truljenja.

Inače, Lama Itigilov je još za života postao legenda, bio je vođa budista istočnog Sibira od 1911. do 1917. i proslavio se kao filozof i ljekar, a pričalo se da, kao poput Isusa, može da hoda po vodi. Najzagonetnija je njegova smrt 1927. kada je Lama okružen učenicima sjeo u lotos pozu i naredio da se njegovo tijelo izvuče iz groba poslije određenog vremena, obećavši da će se vratiti živ. Zatim je utonuo u duboku meditaciju, prenosi telegraf.

Tijelo se sada nalazi u Ivolginskom manastiru, kod mjesta Ulan-Ude, u dijelu Burjatije, blizu granice sa Mongolijom i predstavlja pravu relikviju. Centralna duhovna uprava Budističke tradicionalne Sanghi Rusije donijela je tada odluku da stvori sve uslove za dalje očuvanje relikvije.

Ljekari objašnjavaju da je fenomen očuvanja tijela poslije smrti poznat u medicini, te da je obično posljedica balsamovanja ili djelovanja odgovarajuće sredine u kojoj je tijelo počivalo, ali da čim u grobnicu dospije kiseonik, tkiva počinju da se raspadaju

– Jasno je da Itigilov nije živ jer ne može da ustane i hoda, ali odlazeći na “onaj” svijet u stanju meditacije on nije ušao u smrt, već u drugo stanje. Rezultati istraživanja navode na pretpostavku da je lama sebe vještački uveo u stanje anabioze, ono što se dešava sa nekim živim organizmima pod stresom. Infracrvena spektrofotometrija pokazala je da bjelančevine u njegovim ćelijama imaju karakteristike živih organizama – pojasnila je doktor istorijskih nauka Galjina Jeršova.

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close