Pogled na 2014: Zablude otkačenih zdravstvenih trendova

Ako postoji jedna stvar koja je konstantna iz godine u godinu, to su otkačeni zdravstveni trendovi. Svake godine ih ima, i 2014. godina nije bila iznimka. Dok smo sigurno napravili napredak u medicini i mentalnom zdravlju, kada su, pak, u pitanju naše pomodne tendencije, čini se da se krećemo u krugovima, piše Huffington Post.

Dakle, šta je ono na ćemo bacati svjetlo u 2015?

Jedenje ilovače

Ranije ove godine, glumica Shailene Woodley otišla je na press-izlet za “Divergent”, ali završila je davanjem isto toliko publiciteta malo poznatom trendu jedenja gline za svrhe “čišćenja” . Ona ga je nazvala jednom od najzdravijih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo, navodeći da je to bio savjet neimenovanog taksiste.

Iako je ta praksa uglavnom bezopasna, postoji zabrinutost da bi pristaše mogle jesti glinu zaraženu teškim metalima.
Iako postoje dokazi da glina može pomoći ukloniti otrove iz izvora hrane, kada se koristi u kulinarskom smislu, ne postoji značajni medicinski dokazi da gline, uključujući popularnu bentonit glinu, uklanjaju toksine. I, uostalom, većina ljudi ne treba pomoć u ovom pogledu: Naša jetra i bubrezi, ako su zdravi, savršeno su sposobni očistiti naše “sisteme”od tragova “nečistoća” iz našeg okruženja.

Dijeta po tipu krvne grupe

Kako je ovo još predmetno ?! Mi ne tvrdimo da nije zdravo jesti nemasne proteine i povrće umjesto rafiniranih ugljikohidrata, kao što dijeta propisuje. Mi samo kažemo da to nema veze s nečijim tipom krvi.

Na samom početku godine, naučnici sa Univerziteta u Torontu temeljito su razotkrili središnju premisu ove dijete.

“Način na koji pojedinac reagira na bilo koju od tih dijeta nema apsolutno nikakve veze s njihovom krvnom grupom i ima veze s njihovom sposobnosti da se zalijepe za razumnu vegetarijansku ili niskougljikohidratnu dijetu”, rekao je voditelj studije istraživača Ahmed El -Sohemy Ph.D., profesor na Univerzitetu u Torontu.

No, to nije spriječilo cijelu industriju knjiga, smartphone aplikacija i krvnih testova koja se nastavila kroz 2014.

Jestivi ugljen

Zlokobni rođak jestive gline, jestivi ugljen, zapravo nema medicinsku upotrebu: liječnici u hitnoj ga koriste za liječenje žrtve otrova, uključujući i neka predoziranja drogom. No, to ne znači da savršeno zdrava osoba ne može imati koristi od nje.

“To nije vrlo specifičan upijač tvari. On će apsorbirati sve u crijevima, dobro i loše”, kaže Linda Fan, MD, ljekar na odjelu hitne medicine na SUNY Downstate Medical Center. “Ne bih ga koristila bez savjeta profesionalnih ljekara”.

Prema Mayo Clinic, ugljen može komunicirati loše s nekim lijekovima i može pogoršati već postojeće zdravstvene uvjete, kao što su intestinalno krvarenje ili začepljenje.

Zabavne utrke sa pjenome

Potrebno je mnogo volje i motivacije – da ne spominjemo dodatni novac – da se prijavite za zabavu utrku, ratničko natjecanje ili maraton. Koliko sportaši treba da nađu snage za sudjelovanje ako postoji dobra šansa da će biti zasuti pjenom?

Ove godine, organizatori Pavlovo 5K zabavne pjenaste utrke su obavijestili o poništavanju svoje utrke u posljednji trenutak zanemarujući malu stvar, obeštećenje sudionika. Ispostavilo se da su se organizatori poslužili istom pjenom u najmanje pet drugih gradova.

Tretiranje ne-GMO poput zdrave hrane

Postoji mnogo razloga da se brinemo o genetski modificiranim organizmima – korporativna kontrola izvora hrane, na primjer – ali zdravlje vjerovatno nije jedan od njih.

Iako su mnogi zabrinuti za dugoročnu sigurnost ove hrane, ne postoje dobra istraživanja koje pokazuje da je štetna. (Onda opet, ne postoji dobra studija kaja pokazuje da je sigurna). Isto tako, naljepnica bez GMO nije sasvim isto kao pečat zdravlja, ističe Health.com. Umjesto toga, to može biti marketinški alat da se pridobijete da kupujete kolačiće, slatke žitarice i drugu ne-tako-super-za-vas hranu.

I, kao što je Mark Bittman objasnio u kolumni, usredotočenje na GMO je kratkovido, u najboljem slučaju:

Neko mi je nedavno rekao, “Važna pitanja su prehrambena politika, održivost i GMO.” To je kao da kažete: “Važna pitanja su siromaštvo, rat i dinamit”. GMO su zupci u industrijskoj poljoprivredi, na način na koji je dinamit u ratu; uzmete li jedno ili drugo, vi niste riješili gotovo ništa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close