BiHPolitika

“Podsticaji”: Farmeri sami kupili “donirane” i zaražene junice!

“PODSTICAJI” ZA PRIVREDU: Farmeri sami kupili “donirane” i zaražene junice!

Prema ugovoru koji Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima sa firmom Mujanovići d.o.o. farmeri su pod povoljnim uslovima trebali dobiti visokosteone junice

Piše: Davor Obrdalj

Prema ugovoru koji  Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima sa firmom Mujanovići d.o.o. farmeri su pod povoljnim uslovima trebali dobiti visokosteone junice.

Povoljni uslovi znače da su bili dužni platiti 30 % vrijednosti junice, dok će ostalih 70 % platiti ministarstvo odnosno opet građani iz budžeta Federacije. Prema ovom dogovoru za jednu junicu farmeri su platili 1.500 KM što je 30% ukupne cijene koja iznosi 3800 KM. Međutim, podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrivaju nove detalje ovog posla.

SKUPE I ZARAŽENE

Kako saznajemo, 27.11.2015. godine u BiH je uvezeno 130 komada junica iz Rumunije a porijeklom iz Mađarske.
U carinskom postupku uvoza ovih 130 junica, čija je vrijednost iznosila 108.613 KM plaćene su uvozne dažbine, u iznosu od 18.518 KM, navodi se u podacima UIO.

Izvor Žurnala tvrdi da je firma koja je uvezla junice Mujanovići.d.o.o u vlasništvu Murisa Mujanovića. On za Žurnal tvrdi da nikad nije uvezao nikakve junice iz Rumunije.

Jednostavnom računicom podijelimo li ukupnu vrijednost junica od 108.613 KM sa 130 komada dolazimo do podatka da je cijena jedne junice  koštala oko 835 KM.  Dodamo li ovom iznosu troškove transporta i carinskih dažbina, cijena jedne junice teško da će doseći  cifru od 1500 koliko su platili farmeri participaciju od 30 %.

Dakle Farmeri su sami platili svoje “povoljne” junice za koje se kasnije uspostavilo i da su zaražene. Ministarstvo koje nije odgovorilo na naš upit, je imalo namjeru da pomogne. Kome? To je pitanje još uvijek bez odgovora,a kako saznaje Žurnal moglo bi se uskoro naći i na federalnom parlamentu.

(zurnal.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close