Podsticaj od 388.000 KM za zapošljavanje mladih

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) koji se realizuje uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju danas je potpisivanjem ugovora sa 11 nevladinih organizacija pokrenuo niz lokalnih inicijativa ukupne vrijednosti 388.000 KM kojima će se u narednih godinu dana obezbijediti zapošljavanje najmanje 120 mladih osoba širom BIH. Ugovorima o saradnji definisano je i da 700 mladih bude uključeno u razne vidove obuka i aktivnosti koje će im pomoći da pronađu posao.

Cilj saradnje sa nevladinim organizacijama je da se motivišu mlade osobe do 30 godina starosti za aktivno traženje posla i podstaknu lokalne zajednice da daju svoj doprinos povećanju stope zaposlenosti mladih. Planirana su tri projekta iz oblasti obrade drveta i metala, pet projekata iz oblasti poljoprivrede, tri iz tekstilne industrije i jedan koji će razvijati program volontiranja. Aktivnostima će prevashodno biti obuhvaćeni mladi kroz Klubove za traženje posla koje je projekat YEP pokrenuo širom BIH u saradnji sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje i JU Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske. Do sada je otvoreno 19 Klubova, u kojima mladi prolaze tronedeljnu besplatnu obuku za aktivno traženje posla, a nakon toga imaju i 6 mjeseci savjetodavne podrške.

“Na javni poziv Projekta za uključivanje lokalnih NVO organizacija pristiglo je 87 projekata. Komisija je kao ključni kriterij u odabiru projekata analizirala broj mladih koji će dobiti zaposlenje, te efekte koje će imati u zajednici u kojoj se sprovodi. Projekat će finansirati ove aktivnosti bespovratnim grantovima u iznosu od 270.000 KM, dok će se preostalih 30 posto finansirati iz budžeta NVO organizacija i lokalnih zajednica”, izjavio je Ranko Markuš, rukovodilac YEP projekta.

Aktivnosti NVO inicijativa biće sprovedene u ukupno 10 gradova, a podrazumevaju obuku mladih za obavljanje djelatnosti iz navedenih područja rada i pružanje podrške za samozapošljavanje ili pomoć u zapošljavanju. Kroz ovu inicijativu takođe će biti urađena serija istraživanja o stavovima mladih i kapacitetima civilnog društva za njihovo zapošljavanje.

Projekat je u periodu 2008-2011.godine dao značajan doprinos pozitivnim promjenama na tržištu rada u BiH, a konačni rezultat prve faze je unapređenje aktivnih mjera na tržištu rada, čijim je sprovođenjem zaposlenje dobilo 1521 osoba, a 2888 osoba je prošlo različite vrste edukacija koje bi im trebale olakšati buduće zaposlenje.

Od početka druge faze projekta u oktobru 2011. godine do sada je samo kroz učešće u Klubovima za traženje posla zaposleno oko 600 mladih. Obzirom na značajno proširenje mreže ovih Klubova, očekuje se da će do kraja projekta (mart 2015.) posao pronaći još 600 mladih, ali i da će razvojem usluga službi za zapošljavanje biti razvijene usluge od kojih će dugoročno mladi, ali i cijelo društvo imati značajne koristi.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close