Visoko

Podsjećanje – Zaokružena pljačka 2018-te: SDA prodaje visočki aerodrom!

Ponavljamo objavi od 09.02.2018. godine

“Avaz” saznaje / Propao projekt u koji su se zaklinjali decenijama

Lokacija na kojoj su skoro sve poslijeratne vlade SDA u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), ali i Federaciji te Općini Visoko, najavljivale gradnju civilnog aerodroma, uskoro ide na prodaju, saznaje „Dnevni avaz“. Pred Općinskim sudom u Visokom uskoro će biti održano ročište za prodaju nekretnina koje su bile u vlasništvu Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko.

Orkestrirana igra

Riječ je o 26 parcela ukupne površine 818.367 metara kvadratnih, naslonjenih jedna na drugu, a ustvari se radi o cjelini na kojoj je trebao biti sagrađen prvo vojni, a potom civilni aerodrom u Visokom.

Kako za „Avaz“ otkriva izvor upućen u ova dešavanja, a koji je želio ostati anoniman, strahuje se da će zemljište, čija je vrijednost ranije procijenjena na 36 miliona KM, za interes nekih pojedinaca biti prodato u bescjenje.

– Cilj je da se orkestrirana dugogodišnja igra SDA u vezi s tom lokacijom sada okonča potpunom pljačkom i omogućavanjem da neko dobije to bogatstvo budzašto – kaže naš sagovornik.

Uvjeti za prodaju zemljišta stvarani su godinama, a 2000. su tadašnji kadrovi SDA u Općini Visoko i Kombinatu omogućili da se u korist JP „Aerodrom“ Visoko svih 26 parcela isknjiži iz poslovnih knjiga KTK.

Posljednji ekser 

– Bukvalno, to je oteto od KTK. No, iste te godine Porezna uprava Visoko stavila je hipoteku na te nekretnine u iznosu od 5.401.266 KM, što je na neki način spriječilo ranije otuđenje te imovine – pojašnjava naš izvor.

U međuvremenu, obespravljeni radnici Kombinata podnijeli su tužbu i pokušavaju svoja potraživanja naplatiti kroz prodaju nekretnina KTK, koji je u gruntovnici još vlasnik spornih parcela.

Neizvjesno je kakav će pravni ishod dobiti ova parnica, ali jasno je da će SDA ovom prodajom zabiti Kombinatu posljednji ekser u posmrtni kovčeg.

Hoće li i Čengić tražiti naplatu?

Čengić: Spominjan kao otac visočkog aerodroma (Čengić: Spominjan kao otac visočkog aerodroma)

Čengić: Spominjan kao otac visočkog aerodromaČengić: Spominjan kao otac visočkog aerodroma

Godinama se kao otac visočkog aerodroma spominje Hasan Čengić, jedan od osnivača SDA, ratni logističar Armije RBiH, poslijeratni kontroverzni biznismen i političar, a danas predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

U ranijim vještačenjima ulaganja u aerodrom utvrđeno je da je firma BIO, za koju se tvrdi da je Čengićeva, uložila oko 37,5 miliona KM. Ti milioni nisu vidljivi na lokaciji gdje je trebao biti aerodrom, a kao spomenik lošoj SDA vlasti na livadi stoji devastirana i opljačkana upravna zgrada. No, hoće li i Čengić pokušati od prodaje nekretnina KTK naplatiti svoja „ulaganja“, tek ćemo vidjeti.

Misteriozno preduzeće

Postavlja se i pitanje hoće li predstojeći proces prodaje imovine KTK razjasniti i ulogu preduzeća „Aerodrom“ Visoko, koje je iz općinskog budžeta isisalo milione KM, iako nikad Općinskom vijeću nije podnijelo nijedan izvještaj o radu. O ovom misterioznom preduzeću informaciju nismo mogli dobiti ni jučer u Općini Visoko.

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close