Podržane izmjene Zakona o postupku indirektnog oporezivanja

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je, u drugoj komisijskoj fazi, jednoglasno i bez rasprave, podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja.

Vijeće ministara BiH, kao predlagač, predvidjelo je izmjene u vidu smanjenja zateznih kamata s 0,06 posto na 0,04 posto – dnevno, zatim smanjenje tereta s 10 posto na pet posto osnovnog duga te izmjene o povjerljivosti podataka o dugovanjima po osnovu indirektnih poreza.

Komisija je odgodila izjašnjavanje o inicijativi zamjenika predsjedavajućeg Ante Domazeta koja glasi:  “Kako bi se otklonilo daljnje slabljenje povjerenja zajednice u namjere vlada da poboljšaju poslovni ambijent, pokrećem inicijativu da Vijeće ministara BiH, u okviru svojih ustavnih i zakonskih kompetencija, pokrene koordiniranu aktivnost da se na nivou svih vlada u BiH do daljnjeg obustave i ne pokreću bilo kakve aktivnosti na povećanju ili uvođenju novih poreza, doprinosa ili drugih tereta za poslovni sektor, odnosno privredna društva u BiH. Rok za provođenje ove aktivnosti treba da bude kraj 2013.”

Obrazlažući inicijativu, Domazet je rekao da je njegova namjera bila da se, kroz aktivnosti kojima bi koordiniralo Vijeće ministara BiH, pokaže spremnost, kako poslovnoj tako i široj javnosti, za unapređivanje poslovnog ambijenta uklanjanjem barijera za biznis.

Član Komisije Saša Bursać je istakao da je ono što se pokušava postići inicijativom za svaku pohvalu ali da “zaustavljanje aktivnosti na povećanju ili uvođenju novih poreza” generalizira stvari, jer, po njegovom mišljenju, postoji određena visokoakcizna roba koja nije od životnog značaja i koju bi trebalo dodatno opteretiti.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Boško Tomić kazao je da su sve aktivnosti koje inicijativa predviđa u nadležnosti entiteta te da smatra da bi bilo neukusno da Komisija pokreće takvu inicijativu.

Komisija je predložila da ova inicijativa bude dorađena da bi bile otklonjene nedorečenosti koje su uočene tokom rasprave i da se o njoj izjašnjavaju na nekoj od narednih sjednica.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close